ciasto shrek

Przepis na zielone ciasto Shrek jest banalny: biszkopt, zielony budy艅, krem 艣mietankowy i delicje 馃檪
Proste – prawda?

A tak zupe艂nie powa偶nie, ciasto ma fajny zielony kolor, jest pyszne, ale wymaga troch臋 pracy. Nie jest trudne, ale ze wzgl臋du na to, 偶e poszczeg贸lne warstwy musz膮 stygn膮膰 i t臋偶e膰 przygotowanie rozci膮ga si臋 w czasie. 呕eby usprawni膰 prac臋 pierwsz膮, pieczon膮 warstw臋 czyli biszkopt najlepiej zrobi膰 dzie艅 wcze艣niej. Biszkopt przez noc spokojnie wystygnie i b臋dzie mo偶na nak艂ada膰 kolejne warstwy.

Sk艂adniki:

  • biszkopt z przepisu
  • 1 litr zielonego g臋stego soku (Kubu艣, Pysio)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 艂y偶ki cukru pudru
  • 1/2 litra 艣mietany krem贸wki 30%-36%
  • 4 opakowania zielonej galaretki (agrestowa, kiwi)
  • 1 szklanka wody
  • 2 opakowania delicji (najlepsze pomara艅czowe z Biedronki)

Kiedy mamy upieczony i wystudzony biszkopt, przyst臋pujemy do dalszych prac:

Zielony budy艅

Przygotowujemy budy艅 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu, zast臋puj膮c mleko zielonym sokiem. Czyli, w skr贸cie – rozpuszczamy budynie w szklance soku, dodajemy 艂y偶k臋 cukru pudru, reszt臋 soku zagotowujemy. Do gotuj膮cego soku wlewamy rozrobiony budy艅 i mieszamy dop贸ki nie zg臋stnieje. Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy r贸wn膮 warstw膮 na biszkopcie.

Kiedy masa ostygnie, ale jest jeszcze lekko ciep艂a, rozk艂adamy na ca艂o艣ci r贸wnomiernie delicje, lekko dociskaj膮c, 偶eby si臋 przyklei艂y. Masa musi by膰 ciep艂a, aby przyklei膰 delicje, ale na tyle zimna 偶eby nie stopi艂a si臋 czekolada.

Studzimy, a p贸藕niej ch艂odzimy w lod贸wce. Przed po艂o偶eniem kolejnej warstwy ciasto musi by膰 zimne.

Krem 艣mietankowy

W szklance gor膮cej wody rozpuszczamy dwie zielone galaretki. Czekamy a偶 wystygn膮 do momentu, kiedy zaczynaj膮 t臋偶e膰. Od czasu do czasu oczywi艣cie mieszamy.

Kiedy galaretki s膮 ju偶 t臋偶ej膮ce, ubijamy 艣mietan臋 dodaj膮c 艂y偶k臋 cukru pudru. W momencie jak 艣mietana zacznie g臋stnie膰 dolewamy stopniowo galaretki i miksujemy razem. Nie za d艂ugo, do chwili kiedy otrzymamy g艂adki krem.

Krem rozk艂adamy na delicjach, wyg艂adzamy. Studzimy i ch艂odzimy w lod贸wce.

Ostatni etap – przygotowujemy dwie zielone galaretki zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu. Studzimy i wylewamy na sch艂odzone ciasto. Zostawiamy do wystygni臋cia i wk艂adamy do lod贸wki najlepiej na ca艂膮 noc. W tym czasie wszystkie warstwy zwi膮偶膮, a smaki si臋 wymieszaj膮.

TIP: na zdj臋ciu zobaczycie, 偶e krem nie przykrywa delicji. Warstwy mo偶na u艂o偶y膰 nieco inaczej. Na warstw臋 budyniu k艂adziemy krem i dopiero na kremie uk艂adamy delicje, kt贸re zalewamy galaretk膮. Uzyskujemy wtedy taki efekt, 偶e czekolada z delicji jest widoczna przez warstw臋 galaretki.

TIP2: zielony sok i zielone galaretki mo偶na zast膮pi膰 innymi kolorami np. czerwonymi. Nie b臋dzie Shrek, ale b臋dzie r贸wnie pyszne i tak samo fajnie b臋dzie wygl膮da膰

Smacznego!