ciasto shrek

Przepis na zielone ciasto Shrek jest banalny: biszkopt, zielony budyń, krem śmietankowy i delicje 🙂
Proste – prawda?

A tak zupełnie poważnie, ciasto ma fajny zielony kolor, jest pyszne, ale wymaga trochę pracy. Nie jest trudne, ale ze względu na to, że poszczególne warstwy muszą stygnąć i tężeć przygotowanie rozciąga się w czasie. Żeby usprawnić pracę pierwszą, pieczoną warstwę czyli biszkopt najlepiej zrobić dzień wcześniej. Biszkopt przez noc spokojnie wystygnie i będzie można nakładać kolejne warstwy.

Składniki:

  • biszkopt z przepisu
  • 1 litr zielonego gęstego soku (Kubuś, Pysio)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%-36%
  • 4 opakowania zielonej galaretki (agrestowa, kiwi)
  • 1 szklanka wody
  • 2 opakowania delicji (najlepsze pomarańczowe z Biedronki)

Kiedy mamy upieczony i wystudzony biszkopt, przystępujemy do dalszych prac:

Zielony budyń

Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zastępując mleko zielonym sokiem. Czyli, w skrócie – rozpuszczamy budynie w szklance soku, dodajemy łyżkę cukru pudru, resztę soku zagotowujemy. Do gotującego soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy dopóki nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy równą warstwą na biszkopcie.

Kiedy masa ostygnie, ale jest jeszcze lekko ciepła, rozkładamy na całości równomiernie delicje, lekko dociskając, żeby się przykleiły. Masa musi być ciepła, aby przykleić delicje, ale na tyle zimna żeby nie stopiła się czekolada.

Studzimy, a później chłodzimy w lodówce. Przed położeniem kolejnej warstwy ciasto musi być zimne.

Krem śmietankowy

W szklance gorącej wody rozpuszczamy dwie zielone galaretki. Czekamy aż wystygną do momentu, kiedy zaczynają tężeć. Od czasu do czasu oczywiście mieszamy.

Kiedy galaretki są już tężejące, ubijamy śmietanę dodając łyżkę cukru pudru. W momencie jak śmietana zacznie gęstnieć dolewamy stopniowo galaretki i miksujemy razem. Nie za długo, do chwili kiedy otrzymamy gładki krem.

Krem rozkładamy na delicjach, wygładzamy. Studzimy i chłodzimy w lodówce.

Ostatni etap – przygotowujemy dwie zielone galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i wylewamy na schłodzone ciasto. Zostawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. W tym czasie wszystkie warstwy zwiążą, a smaki się wymieszają.

TIP: na zdjęciu zobaczycie, że krem nie przykrywa delicji. Warstwy można ułożyć nieco inaczej. Na warstwę budyniu kładziemy krem i dopiero na kremie układamy delicje, które zalewamy galaretką. Uzyskujemy wtedy taki efekt, że czekolada z delicji jest widoczna przez warstwę galaretki.

TIP2: zielony sok i zielone galaretki można zastąpić innymi kolorami np. czerwonymi. Nie będzie Shrek, ale będzie równie pyszne i tak samo fajnie będzie wyglądać

Smacznego!

Poprzedni artykułSezon ogórkowy
Następny artykułButelki na nalewkę – warto wyposażyć się w wyjątkowy produkt