kruche ciasto

Na blogu jest już klika przepisów na tartę, podawałem też przy okazji przepis na idealne kruche ciasto. Jednak pomyślałem, że łatwiej będzie Wam sięgnąć i odnaleźć przepis na samo ciasto.

Podaję od razu dwa przepisy: na słodko i w wersji wytrawnej. Ze słodkiego ciasta oprócz tarty można zrobić oczywiście kruche ciasteczka czy szarlotkę. To po prostu najlepszy przepis na słodkie kruche ciasto. Przepis wytrawny dedykowany głównie wszelkiego rodzaju tartom.

Jak zobaczycie przepisy są dokładnie takie same, różnią się tylko dodatkiem cukru.

Przepis na kruche ciasto na słodko:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła (koniecznie musi być dobrej jakości masło – sprawdzajcie co kupujecie)
  • 10 dag cukru
  • 1 żółto lub 1 łyżka śmietany 30%

Na początek mała uwaga: ciasto z żółtkiem jest bardziej kruche, ze śmietaną mniej się kruszy, łatwiej wałkuje.

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby zmiękło i nie było twarde (zostaną wtedy grudki). Szybko zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru i żółtka. Szybkość jest dość istotna – jeśli gnieciemy za długo masło stanie się płynne i trzeba będzie dodać mąki, żeby się trzymało, niestety później ciasto będzie się rozpadać i ciężko będzie je wałkować. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 min żeby nieco stężało.

Ciasto wyjmujemy – powinno być dość twarde, ale nie może się kruszyć. Jeśli się kruszy – wygniatamy je chwilę żeby odzyskało elastyczność pod wpływem ciepła. Następnie możemy ciasto rozwałkować.

Zwykle pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 30 min

Przepis na wytrawne kruche ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła (koniecznie musi być dobrej jakości masło – sprawdzajcie co kupujecie)
  • 1 żółto lub 1 łyżka śmietany 30%

Dokładnie jak w poprzednim przepisie – zagniatamy wszystkie składniki, schładzamy ciasto w lodówce i wałkujemy na tartę.

Smacznego!

 

PS. na zdjęciu macie wypieczony spód do tarty