krem budyniowy

Krem budyniowy – przepis na pyszny, domowy krem nie tylko do tortów.

Składniki:

  • 1 l. mleka
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy – całe opakowanie
  • 2 żółtka

Przygotowanie kremu budyniowego:

Odlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy obydwie mąki i oba rodzaje cukru oraz żółtka, dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i zostawiamy na malutkim ogniu. Dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę przez cały czas mieszamy. Ciągle na malutkim ogniu zagotowujemy i wyłączamy. Gotowy budyń odstawiamy i całkowicie studzimy. Żeby na wierzchu nie zrobił się nieapetyczny kożuch, przykrywamy folią spożywczą.

Masło ubijamy mikserem około 5 minut – dopóki nie będzie. Dalej stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej i wystudzony budyń. Całość chwilę ubijamy i gotowe.

Tak przygotowany waniliowy krem budyniowy możemy wykorzystać do przełożenia biszkoptu, napełnienia babeczek albo do ciasta rafaello 🙂

 

Smacznego!