Krem budyniowy – przepis na pyszny, domowy krem nie tylko do tortów.
Składniki:
- 1 l. mleka
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy – całe opakowanie
- 2 żółtka
Przygotowanie kremu budyniowego:
Odlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy obydwie mąki i oba rodzaje cukru oraz żółtka, dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i zostawiamy na malutkim ogniu. Dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę przez cały czas mieszamy. Ciągle na malutkim ogniu zagotowujemy i wyłączamy. Gotowy budyń odstawiamy i całkowicie studzimy. Żeby na wierzchu nie zrobił się nieapetyczny kożuch, przykrywamy folią spożywczą.
Masło ubijamy mikserem około 5 minut – dopóki nie będzie. Dalej stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej i wystudzony budyń. Całość chwilę ubijamy i gotowe.
Tak przygotowany waniliowy krem budyniowy możemy wykorzystać do przełożenia biszkoptu, napełnienia babeczek albo do ciasta rafaello 🙂
Smacznego!