brokuł w cieście

Zupełnym przypadkiem wymyśliłem coś fajnego. Brokuł smażony w cieście naleśnikowym to może nie jest przełomowe odkrycie, ale lekkie podkręcenie samego ciasta daje nam zupełnie nowy smak.

Nie miałem pomysłu co zrobić z brokułem – nie chciałem go w wersji gotowanej, pomyślałem o zrobieniu „chińszczyzny” czyli ryżu z dodatkami, w tym właśnie z brokułem. Jak widać pomysł wyewoluował znacznie dalej i mamy całkiem fajną przystawkę, albo dodatek do dania głównego – brokuł smażony w cieście naleśnikowym z chińską nutą.

Tak przygotowany brokuł jest złoty, chrupiący, delikatnie pachnący Azją. Ja zaserwowałem go na makaronie udon. Na pewno będzie świetnie się komponował z ryżem, ale też z makaronem pszennym.

Składniki:

  • brokuł
  • jajko
  • mąka
  • mleko+woda
  • płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, doprawiamy przyprawą 5 smaków. Dokładnych proporcji nie podaję bo zawsze robię na oko, tutaj ciasto dość rzadkie, żeby weszło między różyczki brokuła. Przyprawy dajemy ile lubimy – delikatny posmak, czy też wyraźne uderzenie azjatyckich smaków.

Brokuła dzielimy na różyczki – tutaj musi być dość drobno, żeby się zdążyły usmażyć. Podzielonego brokuła wkładamy do ciasta naleśnikowego, dbając żeby cały był ładnie nim oblany. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż będzie złoty.

Smacznego!

brokuł w cieście2