ryż gotowany

Jak gotować ryż? Jak długo gotować ryż?

Poniżej dwa sprawdzone sposoby na gotowanie ryżu: w dużej ilości wody i w małej ilości wody. Oba właściwe tak samo dobre, ten drugi wymaga jednak trochę praktyki i wyczucia.

Na początek przypomnę to co pisałem we wpisie o gotowaniu kaszy gryczanej: nie kupuję i nie używam ryżu w torebkach. Nie da się go normalnie ugotować. Ryżu gotowanego w torebce nie da się wymieszać i efekt jest taki, że na zewnątrz jest ugotowany, a w środku twardy lub w środku ugotowany na zewnątrz ciapa.

 

Najprostszy sposób gotowania ryżu

Metoda jest podobna do gotowania makaronu.  Nalewamy do garnka dużo wody, trochę solimy.  Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy ryż i od razu mieszamy. Po kilku minutach mieszamy ponownie. Ryż jest gotowy kiedy ziarenka zrobią się matowe. Najprościej sprawdzić stan ugotowania po prostu próbując. Ryż odcedzamy na sitku.
Czas gotowania to 18-20 min.

 

Tradycyjny sposób gotowania ryżu

To metoda bardziej tradycyjna, wymaga nieco wprawy, żeby ryż się dobrze ugotował. Kluczowy jest moment wyłączenia ryżu.
Na każdą część ryżu bierzemy dwie części wody. Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wlewamy wodę do garnka, trochę solimy, wsypujemy ryż, przykrywamy pokrywką. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, zmniejszany ogień i gotujemy dopóki ryż nie wchłonie całej wody. Wyłączamy gaz (to ten kluczowy moment) i zostawiamy pod przykryciem do momentu podania.
Ja osobiście korzystam z pierwszego sposobu – mam większą kontrolę nad stopniem ugotowania ryżu.

 

ryż gotowany