ryba w sosie chrzanowym

Kolejny przepis na pyszną rybę. Wiem, że ryby nie są zbyt popularne (oprócz karpia na Wigili, którego prawie nikt nie je), ale naprawdę zachęcam do wypróbowania moich pomysłów. Po odpowiednim przyrządzeniu ryba znacznie zyskuje i na pewno warto chociaż spróbować.

Proporcje na jedną porcję:

  • 20 dag dorsza
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 ml śmietany 30%
  • czubata łyżka chrzanu
  • połowa jabłka, najlepiej kwaskowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz

 

Dorsza rozmrażamy (chyba, że mamy świeżego). Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek. Rybę delikatnie solimy, pieprzymy i obtaczamy w curry. Kiedy cebula się zeszkli wkładamy rybę – może być pokrojona na kawałki na jeden kęs lub w całości (cała wygląda ładniej). Delikatnie mieszamy całość, żeby ryba się nie rozpadła, smażymy 5 min z jednej strony, delikatnie przekładamy i smażymy 3 min. z drugiej strony. Zmniejszamy ognień do minimum, dodajemy drobno pokrojone jabłko, chrzan oraz śmietanę. Trzymamy jeszcze ok. 5 min i wyłączamy ogień. W zależności od tego jaki chcemy sos możemy dodać nieco więcej lub mniej śmietany.

Część jabłka można podać jako dodatek na surowo. Tak przygotowaną rybę podajemy z ryżem lub z ziemniakami. Fajnie będzie się komponować też z pieczonymi ziemniakami.

 

Smacznego!

ryba w sosie chrzanowym