Jakiś czas temu dostałem ciekawy prezent: trzy “tajemnicze” probówki, zamknięte gustownymi koreczkami. W tym nietypowym jak na kuchnię opakowaniu znalazła się naturalna sól “smakowa” z kwiatami prosto z Salzburga. Każdy pojemniczek to inna mieszanka soli i dodatków. Po kolei mamy:
Sól fioletowa (Violetta) zawiera: oczywiście naturalną sól spożywczą, niejodowaną, do tego mix kwiatów: lawendy i malwy
Sól żółta (Sonja) zawiera: jak poprzednio sól oraz kwiaty czarnego bzu i nagietka
Sól różowa (Rosa) zawiera: niespodziewanie sól, płatki róży i kwiaty hibiskusa
W każdej soli jest 3% dodatku kwiatowego.
Sól jest gruba (nawet jest informacja żeby używać tylko w młynku), dodatek kwiatów bardzo ładnie barwi całość. Po otwarciu mamy sól – normalną słoną, grubą, która wygląda jak każda inna. Zaskoczeniem jest dość mocny, wyraźnie wyczuwalny zapach kwiatów użytych w mieszance. Nawet bez opakowania można domyślić się z jakim dodatkiem mamy do czynienia dzięki wyglądowi kwiatów i zapachowi.
Nie używałem do solenia, ale myślę że wykorzystam sól z Salzburga głównie jako element dekoracyjny na talerzu. Chociaż te probóweczki z kolorową solą wyglądają świetnie jako dekoracja 🙂