pizza
Ketchup to bardzo lubiany dodatek do wielu dań. Mimo swojej prostoty, zachwyca intensywnym smakiem pomidorów i dobranych do nich przypraw. Pasuje do kanapek, pizzy, sosów, idealnie sprawdza się na grilla. Większość z nas ma zazwyczaj ketchup w swojej lodówce. Okazuje się, że łatwo możemy przygotować jego domową wersję. Co ciekawe, bazą takiego ketchupu nie będą pomidory, a cukinia! Dowiedz się, dlaczego warto go przygotować oraz czy jest zdrowszy od tradycyjnego.

Ketchup – znany i lubiany

Niezwykle popularny dziś ketchup ma swoje korzenie w Chinach. To tam został użyty po raz pierwszy, jako dodatek do ryby. W XVII wieku dotarł do Europy, a następnie do USA. Dziś znany jest praktycznie na całym świecie. Typowy ketchup, dostępny w sklepach przygotowywany jest z koncentratu pomidorowego, octu, cukru, soli, skrobi. Istotną rolę odgrywają też przyprawy. Na przykład ziele angielskie, goździki, czosnek, tymianek, bazylia czy oregano.

Alternatywa dla tradycyjnego ketchupu

Ketchup bez problemu kupimy w każdym sklepie spożywczym. Możemy też przygotować go samodzielnie w domu. Hitem jest ketchup z cukinii. To doskonała alternatywa dla kupnej wersji. Gdy spróbujesz raz, z pewnością pokochasz jego smak. Co ciekawe, smak cukinii nie jest wcale wyczuwalny. Jego wykonanie jest bardzo proste. Potrzebujemy tylko kilku składników. Cukinię, cebulę, paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet oraz ulubione przyprawy. Tu mamy szerokie pole do popisu. Najlepiej odwiedzić sklep internetowy z przyprawami i wybrać ulubione.

Czy to zdrowszy wybór?

Czy ketchup z cukinii jest zdrowszy od sklepowego? Zdecydowanie tak! Przede wszystkim, mamy pewność, że nie zawiera on sztucznych dodatków. W wielu przypadkach, kupne ketchupy zawierają też za dużo soli oraz cukru. W domowym ketchupie wiemy, co tak naprawdę jemy. Poza tym, ketchup z cukinii jest bogaty w warzywa. Dla porównania, ketchup ze sklepu bazuje głównie na koncentracie pomidorowym. Cukinia i papryka to cenna źródła witamin i minerałów. Zawierają chociażby potas, żelazo, magnez. Są też źródłem witamin z grupy B, A, K i C. Możesz zajadać się nim śmiało. Na zdrowie! Aby jeszcze bardziej wzbogacić skład ketchupu, warto sięgnąć po naturalne przyprawy. Większość z nich jest naprawdę zdrowym wyborem. W sklepie z przyprawami znajdziesz wiele ciekawych inspiracji.

Do czego używać ketchupu z cukinii?

Domowy ketchup z cukinii to bardzo uniwersalny dodatek. Gwarantujemy, że będzie on znikał z lodówki zdecydowanie szybciej niż sklepowy. To dodatek, którym ciężko się znudzić. Smakuje niemal każdemu. Możesz dodawać go na kanapki oraz do pizzy. Świetnie sprawdzi się do parówek, kiełbasek oraz na grilla. Będzie podstawą wielu sosów. Chociażby do klasycznego spaghetti. Urozmaici smak frytek oraz pieczonych ziemniaków. Sprawdzi się do tortilli oraz domowych wegetariańskich kotlecików. Możliwości jest naprawdę wiele! Warto więc przygotować sobie zapasy tego specjału. Szczególnie w sezonie letnim, gdy bez problemu kupimy pyszną cukinię.