pasta z makreli

Pasta z wędzonej makreli i białego sera to łatwa w przygotowaniu i szybka propozycja na śniadanie lub kolację. Urozmaici zwykłe kanapki, jest smaczna i zdrowa. Na pewno powinny jej spróbować osoby, które na co dzień nie przepadają za rybami. Smak wędzonej makreli łagodzi ser biały, ostrości dodaje szczypior, a całość podkreśla majonez. Otrzymujemy fajną mieszankę smaków.

Składniki:

  • makrela wędzona (zwykle ok. 300 g)
  • ser biały – ilość objętościowo jak makrela
  • jedna cebula dymka lub sam szczypiorek
  • 1 czubata łyżka majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie pasty z makreli i białego sera:

Z makreli wyciągamy kręgosłup i ości, oddzielamy od skóry i wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy podobną ilość sera białego. Dymkę i/lub szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do ryby i sera. Dodajemy majonez i jogurt, całość dokładnie mieszamy.

Taką pastę z makreli możemy wykorzystać tradycyjnie do kanapek, albo jako “sałatkę”.

Smacznego!