Pasta z wędzonej makreli i białego sera to łatwa w przygotowaniu i szybka propozycja na śniadanie lub kolację. Urozmaici zwykłe kanapki, jest smaczna i zdrowa. Na pewno powinny jej spróbować osoby, które na co dzień nie przepadają za rybami. Smak wędzonej makreli łagodzi ser biały, ostrości dodaje szczypior, a całość podkreśla majonez. Otrzymujemy fajną mieszankę smaków.
Składniki:
- makrela wędzona (zwykle ok. 300 g)
- ser biały – ilość objętościowo jak makrela
- jedna cebula dymka lub sam szczypiorek
- 1 czubata łyżka majonezu Kieleckiego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie pasty z makreli i białego sera:
Z makreli wyciągamy kręgosłup i ości, oddzielamy od skóry i wrzucamy do miseczki. Następnie dodajemy podobną ilość sera białego. Dymkę i/lub szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do ryby i sera. Dodajemy majonez i jogurt, całość dokładnie mieszamy.
Taką pastę z makreli możemy wykorzystać tradycyjnie do kanapek, albo jako “sałatkę”.
Smacznego!