Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i papryką to danie, które można traktować jako wykorzystanie “resztek” z lodówki. Jednak polecam zmienić podejście – taka zapiekanka jest naprawdę świetnym, pełnowartościowym daniem. Wystarczy zadbać o dobrej jakości kiełbasę oraz dużą ilość warzyw i wyjdzie nam doskonały obiad.
Dodatkowym plusem jest to, że zapiekanka z makaronem świetnie odgrzewa się w mikrofalówce. Można przygotować ją dzień wcześniej i zabrać do pracy, albo zostawić np. dzieciom do szybkiego odgrzania.
Składniki na 3 porcje:
- 300 g. grubego makaronu
- 100 g. dobrej jakości cienkiej kiełbasy
- 1 duża papryka
- 3 duże pieczarki
- garść zielonej fasolki szparagowej (dobrze się sprawdza mrożona)
- 100 g. mozzarelli
- sól
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie zapiekanki z makaronu:
Makaron gotujemy, można też wykorzystać makaron “wczorajszy” w duchu zero waste 🙂 Kiełbasę, paprykę i pieczarki kroimy w zależności od preferencji, ja wolę duże kawałki. Jeśli używamy fasolki szparagowej świeżej to tez wcześniej ją trzeba ugotować, a później pokroić w kawałki długości około 3cm.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kiełbasę, podsmażamy przez chwilę, tak żeby puściła “soki”. Dodajemy paprykę, pieczarki i fasolkę szparagową. Całość lekko solimy i podsmażamy, na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po około 5 minutach całość zdejmujemy patelni i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy mozzarellą – można dać dużo, można tylko trochę w zależności od preferencji.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 40 minut.
Smacznego!