zapiekanka z makaronu papryki i kiełbasy

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i papryką to danie, które można traktować jako wykorzystanie “resztek” z lodówki. Jednak polecam zmienić podejście – taka zapiekanka jest naprawdę świetnym, pełnowartościowym daniem. Wystarczy zadbać o dobrej jakości kiełbasę oraz dużą ilość warzyw i wyjdzie nam doskonały obiad.

Dodatkowym plusem jest to, że zapiekanka z makaronem świetnie odgrzewa się w mikrofalówce. Można przygotować ją dzień wcześniej i zabrać do pracy, albo zostawić np. dzieciom do szybkiego odgrzania.

Składniki na 3 porcje:

  • 300 g. grubego makaronu
  • 100 g. dobrej jakości cienkiej kiełbasy
  • 1 duża papryka
  • 3 duże pieczarki
  • garść zielonej fasolki szparagowej (dobrze się sprawdza mrożona)
  • 100 g. mozzarelli
  • sól
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie zapiekanki z makaronu:

Makaron gotujemy, można też wykorzystać makaron “wczorajszy” w duchu zero waste 🙂 Kiełbasę, paprykę i pieczarki kroimy w zależności od preferencji, ja wolę duże kawałki. Jeśli używamy fasolki szparagowej świeżej to tez wcześniej ją trzeba ugotować, a później pokroić w kawałki długości około 3cm.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kiełbasę, podsmażamy przez chwilę, tak żeby puściła “soki”. Dodajemy paprykę, pieczarki i fasolkę szparagową. Całość lekko solimy i podsmażamy, na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po około 5 minutach całość zdejmujemy patelni i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy mozzarellą – można dać dużo, można tylko trochę w zależności od preferencji.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 40 minut.

Smacznego!