W ostatnim czasie domowa produkcja alkoholu w Polsce stała się bardzo popularną pasją. Coraz więcej osób wraca do starych receptur swoich dziadków i wujków i stara się odwzorować to, co oni latami pielęgnowali. Kiedyś korzenie takiego zajęcia były nieco inne. Trzeba było sobie radzić z różnymi rządowymi zakazami. Dziś, gdy w sklepie jest wszystko, domowa nalewka ma wymiar luksusowy i nadaje się bardziej na prezent, niż na potajemny handel. W tej perspektywie, każdy detal ma znaczenie i w zależności, co produkujesz, to powinieneś dobrać do tego odpowiednie buteleczki na nalewkę. Oto kilka wskazówek, którymi warto się kierować podczas zakupu.
Nalewka powinna mieć piękne opakowanie – jak wybrać dobrą butelkę na taki trunek?
Należy zacząć od tego, że każdy trunek ma nieco inny charakter. Wyobraźmy sobie to na przykładzie dwóch braci korzystających z owoców z tego samego sadu. Jedni i drudzy zbierają dorodne maliny, które w tym roku obrodziły wyjątkowo pięknie. Pierwszy z nich zbiera je i zalewa tradycyjnie w spirytusie. Dopiero potem filtruje całość i otrzymuje mocny trunek o delikatnym owocowym posmaku. Drugi do tematu zabiera się zupełnie inaczej. W pierwszym kroku robi sok z malin i dosładza go odpowiednio. Następnie przygotowuje bazę, którą jest czarny rum, wymieszany jeden do jednego ze spirytusem. Jedno i drugie łączy tworząc zupełnie inny produkt. Z pozoru, ktoś może powiedzieć, że nalewki z malin powinny znajdować się w nieco karafkowych butelkach, kształtem nieco przypominającym gruszkę. Jednak w zależności, co znajduje się w środku, szkło powinno oddawać charakter napoju.
Butelki na nalewki, a odpowiednie zamknięcie – na co zwrócić uwagę
Tak jak różne są od siebie butelki na nalewki, tak wiele jest różnych metod zamykania. Na pierwszy rzut oka, przychodzą tradycyjne nakrętki. Nadają się dobrze do bimbrów i alkoholi mocnych. Można używać także korków i grzybków naturalnych. Będą dobrze pasować do słodkich nalewek o nieco łagodniejszym charakterze. Ten sam produkt, tylko syntetyczny, wydaje się być nieco bardziej żywotny, ale jego przeznaczenie będzie podobne. To jednak nie koniec, bo na rynku popularne są także kapsle, które zwykle zwieńczają piwo lub cydr. Warto pamiętać także o termokurczliwych kapturkach które z jednej strony zabezpieczają przed przypadkowym otworzeniem i dostaniem się powietrza, a z drugiej wyglądają bardzo profesjonalnie. Tu tak naprawdę wiele zależy od twoich potrzeb i wyposażenia. Korków i kapsli nie założysz bez maszynki, nakrętki się zużywają, a grzybki zwykle wymagają kapturka do zabezpieczenia.
Butelka na bimber – czy różni się czymś od butelki na nalewkę?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Z jednej strony, nie powinno to nikomu robić żadnej różnicy. Prawda jest jednak taka, że bimber, jako alkohol mocny, raczej nie pełni funkcji dekoracyjnej. Ot, zwykły przezroczysty płyn o wiadomych właściwościach i smaku. Natomiast nalewki są nieco delikatniejsze. Posiadają kolory od perłowego poprzez szafirowy, poprzez bordowy, skończywszy na zielonym. Dokładnie tak samo jest w przypadku smaku. Dlatego butelki na nalewki są zwykle bardziej dekoracyjne, rzeźbione i zdobione. Te służące do bimbru zwykle mają prosty i klasyczny wygląd. Jednak nie jest to regułą, jeżeli masz ochotę, możesz zrobić dokładnie odwrotnie.
Butelki powinny być opisane, zwłaszcza, gdy produkujesz różne trunki
Opisywanie butelek zwykle nie jest problemem. Masz świadomość, że wszystkie produkty wychodzące spod twojej ręki mają podobny skład i smak. Zwykle tak jest, że specjalizujemy się w góra kilku produktach i w nich czujemy się pewnie. Jesienią oddajesz się produkcji cydru, późną wiosną nastawiasz wino truskawkowe, a latem produkujesz przedni bimber z owoców z twojego sadu. Trzy różne produkty, które są nie do pomylenia. Jednak czasem możesz pokusić się o jakąś zmianę w recepturze albo dodatkową serię limitowaną nalewki z truskawek. Żeby odróżnić ją od wina z tych samych owoców, warto nakleić etykietę, która rozwieje wszelkie wątpliwości.
Na alkohol tylko butelki szklane? Chyba nie musimy na to pytanie odpowiadać
Produkując alkohol domowymi metodami, robisz to dlatego, żeby uzyskać jak największą jakość. Nie od dziś wiadomo, że dobry bimber to taki, po którym nie boli głowa. Jak więc można by go umieścić w plastikowym pojemniku. Tworzywa sztuczne mogą wchodzić w reakcję z alkoholem. To może prowadzić do powstawania toksycznych związków chemicznych. Ponadto, mają one skłonność do przepuszczania dwutlenku węgla, co może doprowadzić do wietrzenia trunku. Nie wspominamy już nawet o wrażeniu estetycznym, które, delikatnie rzecz ujmując, jest dość słabe. Poza tym, dostępność różnych butelek szklanych, w dużych i małych pojemnościach, a nawet o wszelakich wzorach, skutecznie zniechęca do takiego szukania oszczędności. Na koniec, warto dodać, że szklane butelki można dość łatwo przygotować, wyczyścić i wyparzyć. Ich plastikowy odpowiednik jest jednorazowy i po użyciu zwykle do niczego już się nie nadaje.