kurczak z mango

Słodko-kwaśny kurczak z mango to propozycja dla miłośników azjatyckich smaków i dla tych, którzy szukają innych smaków niż tradycyjna polska kuchnia.

Zwykłego kurczaka łączymy ze słodkim mango i miodem, a całość przełamuje kwaśny ocet i pomidory. Zbalansowanie smaków słodkiego i kwaśnego regulujemy dopasowując ilość miodu i passaty do swoich upodobań.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • dojrzałe mango
  • 2 ząbki czosnku
  • średniej wielkości por
  • ok. 100 ml soku z pomarańczy
  • łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 4 łyżek passaty
  • olej do smażenia

Przygotowanie kurczaka z mango

Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki. Na dużej patelni obsmażamy na złoto mięso na małej ilości oleju. Dodajemy posiekany lub zmiażdżony czosnek, mango pokrojone na kawałki i pora w krążkach. Mango może być w dużych kawałkach, ponieważ bardzo szybko i łatwo się rozgotowuje. Po około 3 minutach zmniejszamy ogień i dodajemy składniki płynne: sok z pomarańczy, ocet, miód i passatę. Całość mieszamy i czekamy aż płyn nieco odparuje i zgęstnieje.

Tak przygotowany kurczak słodko-kwaśny z mango najlepiej smakuje z ryżem.

Smacznego!