Słodko-kwaśny kurczak z mango to propozycja dla miłośników azjatyckich smaków i dla tych, którzy szukają innych smaków niż tradycyjna polska kuchnia.
Zwykłego kurczaka łączymy ze słodkim mango i miodem, a całość przełamuje kwaśny ocet i pomidory. Zbalansowanie smaków słodkiego i kwaśnego regulujemy dopasowując ilość miodu i passaty do swoich upodobań.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- dojrzałe mango
- 2 ząbki czosnku
- średniej wielkości por
- ok. 100 ml soku z pomarańczy
- łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- ok. 4 łyżek passaty
- olej do smażenia
Przygotowanie kurczaka z mango
Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki. Na dużej patelni obsmażamy na złoto mięso na małej ilości oleju. Dodajemy posiekany lub zmiażdżony czosnek, mango pokrojone na kawałki i pora w krążkach. Mango może być w dużych kawałkach, ponieważ bardzo szybko i łatwo się rozgotowuje. Po około 3 minutach zmniejszamy ogień i dodajemy składniki płynne: sok z pomarańczy, ocet, miód i passatę. Całość mieszamy i czekamy aż płyn nieco odparuje i zgęstnieje.
Tak przygotowany kurczak słodko-kwaśny z mango najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!