wyciskarkidosokow
Od kilku już lat w Polsce prowadzona jest kampania społeczna, zgodnie z którą namawia się Polaków do spożywania każdego dnia 5 porcji warzyw i owoców.

Statystyki jasno wskazują, że właśnie te produkty mogą dostarczać naszemu organizmowi najwięcej wartościowych witamin, a wciąż jemy ich za mało. Owoce i warzywa mogą być przecież spożywane nie tylko w surowej postaci. Warto pić też zdrowe soki, warzywa dusić na parze czy grillować. Bez względu na to, jak przebiegnie ich obróbka termiczna, tych składników nie może brakować w naszym codziennym jadłospisie.

Zdrowie w ekologii

Pozbawione pestycydów i innej chemii owoce i warzywa powinny być podstawą naszej diety. Taka jest między innymi dieta śródziemnomorska, a osoby, które ja stosują, cieszą się długim życiem w pełnym zdrowiu. Dzięki niej minimalizowane jest między innymi powstawanie chorób miażdżycowych i nowotworowych. Owoce i warzywa są też pełne witamin, kwasu foliowego, żelaza czy magnezu. Działają oczyszczająco i przeciwzapalnie, są pełne błonnika, który reguluje metabolizm, procesy trawienne i eliminuje złogi w jelitach. Owoce i warzywa pozwalają też zrzucić zbędne kilogramy.

Porcja, czyli ile?

Jedna porcja warzyw czy owoców to około 100 gram tych produktów. Jeśli w swojej kuchni masz sprzęt, taki jak wyciskarka soków, to możesz komponować je samodzielnie – jedna porcja owoców i warzyw to w takim przypadku jedna szklanka soku. Pamiętaj, by w ciągu każdego dnia spożyć 5 takich porcji.

Najlepiej wybierać produkty niezawierające cukrów prostych. Zamiast truskawek, pomarańczy czy bananów, wybierajmy jabłka, cytrynę i grejpfruta. Świetnie sprawdzają się też soki owocowo-warzywne. Dzisiaj hitem są te z liści szpinaku, jarmużu i pietruszki. Sok można sporządzić z każdego produktu. Zaleca się wykorzystywanie selera naciowego, marchwi, ogórków, cukinii czy groszku. Do jadłospisu warto też włączyć kiszonki – sok z ogórków kiszonych, buraka i kapusty działa niezwykle orzeźwiająco, do tego ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy.

Do sporządzania świeżych soków z mocą odżywczych witamin i minerałów wykorzystuj tylko sprzęt, który nie wpłynie destruktywnie na te produkty spożywcze. Przykładem może być wyciskarka wolnoobrotowa. To urządzenie wyciśnie z miąższu sok, ale nie wpłynie negatywnie na zawartość dobroczynnych składników.

Zasada spożywania 5 porcji warzyw i owoców w ciągu całego dnia dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci. W szczególności należy właśnie zwrócić uwagę na najmłodszych, których organizm potrzebuje niezbędnych składników do odpowiedniego rozwoju.

Artykuł powstał we współpracy merytorycznej z: MocSokow.pl