carska-figa-mak647568212

Czy sklepowe przetwory mogą być tak samo smaczne jak te domowe? Jak najbardziej, choć oczywiście nie wszystkie produkty znajdujące się w sprzedaży spełniają ten warunek. Jak odróżnić te wartościowe przysmaki od przetworów pełnych chemii?

Dlaczego warto kupować przetwory?

Nie tylko te świeże owoce czy warzywa są wartościowe. Dobrze przygotowane przetwory zachowują znaczną większość prozdrowotnych właściwości, jakie mają surowe składniki, i tak samo jak one dostarczają witamin, minerałów i innych cennych mikroelementów. Szczególnie w takim kraju jak Polska, gdzie przez kilka chłodnych miesięcy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony, właśnie dzięki przetworom można przez cały rok cieszyć się zdrowymi, aromatycznymi produktami.

Pod względem smakowym naturalne przetwory dają nawet więcej możliwości – można mieć dżem tylko z samych malin, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je połączyć z innymi owocami, co stworzy całkiem nowy, unikalny smak. Są też owoce, które w surowej wersji nie są szczególnie dobre, jak chociażby cierpka w smaku aronia, za to w formie soku albo konfitury nabierają całkiem innych walorów. Podobnie jest z warzywami – chrzan jest najlepszy, kiedy się go zetrze i połączy z innymi składnikami, a cebula czy papryka przerobione na sos smakują całkiem inaczej.

Trzeba czytać etykiety

Nie każdy słoiczek, który na opakowaniu ma napisane „naturalny”, zawiera w środku tylko takie składniki. Dlatego najważniejsza jest etykieta produktu – przetwory na przykład od Eterno nie mają w swoim składzie żadnych sztucznych substancji, wzmacniaczy smaku, barwników czy chemicznych konserwantów. Cukier lub sól, jakie można znaleźć w takich przetworach, są pochodzenia naturalnego, po prostu z wykorzystanych owoców i warzyw.

W dobrych sklepach przetwory szykowane są według tradycyjnych, sprawdzonych przepisów, takimi samymi metodami, jak wykonuje się przetwory domowe. Nie trzeba się obawiać, że przetwory bez konserwantów szybko się zepsują – w ich przypadku środkiem konserwującym jest sama natura i bez obaw można spożywać takie smakołyki nawet kilka miesięcy po ich przygotowaniu.

Do czego można wykorzystać przetwory?

Pyszności ze słoiczków doskonale nadają się do smarowania kanapek, można też na ich bazie przygotowywać różnego rodzaju sosy, zarówno do deserów, jak i dań obiadowych. Soki najlepiej smakują z wodą lub jako dodatek do herbaty bądź kawy.

Poprzedni artykułRyż po tajsku od Łowicza
Następny artykułSzparagi smażone na maśle z jajkami w koszulkach