Świetne, lekkie, bardzo letnie ciasto z owocami i galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto oczywiście produkcji Żony. Zdjęcia są z dwóch różnych produkcji jedna z truskawkami, a druga z miksem owoców: jagody, maliny i borówki amerykańskie.
Podstawią jest biszkopt, który robimy według sprawdzonego przepisu, który oczywiście jest na naszym blogu – przepis na biszkopt.
Później przygotowujemy krem:
Krem budyniowy z serkiem mascarpone:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 250 ml mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 40 ml zimnej wody.
Budyń gotujemy z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu używając 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Budyń chwilę gotujemy, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni budyniu, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Budyń studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Żelatynę zalewamy 40 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, nie można doprowadzać do wrzenia. Zdejmujemy z palniki i schładzamy, ale tak żeby pozostała płynna.
Serek mascarpone krótko ubijamy mieszadłami do piany z białek. Dodajemy stopniowo zimny budyń, nie przestając ubijać. Budyń grudkowaty, ale podczas miksowania z mascarpone zamieni się w jednolity krem.
Przestudzoną żelatynę mieszamy z 2 łyżkami kremu budyniowego, następnie tak rozrobioną dodajemy do całości kremu i jeszcze chwilę miksujemy żeby się połączyło.
- około 40dag truskawek lub innych miękkich owoców
- 2 galaretki truskawkowe (czerwone)
Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce aż lekko zgęstnieją.
Biszkopt smarujemy kremem budyniowym. Układamy owoce, lekko wciskając je w krem. Wstawiamy do lodówki do stężenia, na około 1 godzinę. Po tym czasie zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!