To już drugi przepis na curry z ryby, który wrzucam – tutaj inna wersja. Kiedyś nie przepadałem za curry w ogóle, a teraz lubię.
Polecam Wam wypróbować. Smak ryby przełamany lekko pikantną, aromatyczną mieszanką egzotycznych przypraw. Do tego słodko-kwaśny ananas i dodająca koloru fasolka. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub chlebem naan.
Składniki:
- 1/2 kg ryby (dzisiaj flądra strzałozbęba)
- duża łagodna cebula
- 2 liście limonki kafir
- 100 g. zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
- 200ml. mleczka kokosowego
- 200g. ananasa w kawałkach
- 3 łyżeczki fish curry massala
Przygotowanie curry z ryby
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodajemy 3 łyżeczki przyprawy curry. Mieszamy do momentu aż przyprawa zacznie mocno pachnieć, dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, lekko solimy. Obsmażamy delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła. W momencie kiedy ryba otoczy się już w przyprawie, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy liście kafir, kawałki ananasa oraz zieloną fasolkę w kawałkach.
Zmniejszamy ogień i całość dusimy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli jest za mało sosu podlewamy całość odrobiną wody.
Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!