sushi

W miniony poniedziałek miałem okazję uczestniczyć w Warsztatach Sushi organizowanych przez Studio Kulinarne Domowa Spiżarnia. Emocje opadły więc dziś mogę na spokojnie podzielić się wrażeniami.

Studio Kulinarne to nowe miejsce w Kielcach, mocno trzymam kciuki na powodzenie inicjatywy i postanowiłem ją wesprzeć obecnością mojej osoby na pierwszych warsztatach, które zostały tam zorganizowane :):) Tak serio – jak przeczytałem, że będą warsztaty sushi postanowiłem wziąć w nich udział. Na blogu nie ma do tej pory przepisu na sushi mojej roboty, ale mam doświadczenie w produkcji rolek i dużo pozytywnych opiniii od tych, którzy próbowali. A ponieważ to dość trudna sztuka chciałem się pouczyć od najlepszych. Warsztaty poprowadził Michał Kostrzewa – nie będę pisał o jego doświadczeniu w kuchni, powiem tylko że bardzo fajnie opowiadał nie tylko o samym procesie produkcji, ale dzielił się ciekawostkami i “smaczkami” związanymi z sushi.

Samo miejsce robi bardzo dobre wrażenie – widać, że właściciele starali się żeby zapewnić warunki do nauki sztuki kuchennej i nie tylko. Studio ma służyć – i zapewne tak się stanie – nie tylko nauce i warsztatom, ale również integracji i spotkaniom. Dlatego oprócz części “kuchennej” jest część “restauracyjna” – gdzie przy wspólnym stole można degustować wyprodukowane smakołyki, a także porozmawiać.

Wracając do warsztatów – na każdego uczestnika czekało przygotowane i wyposażone stanowisko pracy – liczyłem, że fartuszki będzie można zabrać na pamiątkę :(:( Na początku Michał opowiedział troszkę o historii, podstawach przygotowania i “produkcji”, później przeszliśmy płynnie do samodzielnej pracy. Nie ukrywam, że większość moich wyrobów nie doczekała finałowej degustacji i została pochłonięta w trakcie. Trochę udało mi się utrwalić na zdjęciach. Kolejno uczyliśmy się przygotowywać składniki, składać i zwijać: futomaki, uramaki i hosomaki. Michał wszystko cierpliwie objaśniał i pomagał. Pokazał jak kroić warzywa, filetować i porcjować ryby, mogliśmy zobaczyć jak przygotowuje się krok po kroku ryż. Miałem niezwykłą przyjemność spróbować najwyższej jakości składników, z których sushi przygotowują zawodowcy. Michał przede wszystkim zwracał uwagę na jakość składników – bez tego nie ma mowy o dobrym sushi.

Podsumowując: najadłem się pysznego, własnoręcznie przygotowanego sushi, poznałem kilka technik, które wykorzystam w kuchni. Na pewno moje sushi będzie jeszcze lepsze. Dowiedziałem się jak wybierać najlepsze składniki i udoskonaliłem technikę – zwłaszcza jeśli chodzi o uramaki, które uważałem za trudne. I oczywiście spędziłem czas z fajnymi ludźmi. Jestem mega zadowolony z udziału i Wam też polecam.

Myślę, że to nie ostatnie moje warsztaty w Domowej Spiżarni. Jeśli interesujecie się gotowaniem, a nawet szerzej – kuchnią, chcecie się nauczyć nowych rzeczy to śledźcie wydarzenia na ich facebooku lub stronie internetowej.

sushi2