gofry

Trochę mi zajęło uzyskanie dobrego przepisu na gofry. Ale próby opłacały się. Wyszedł przepis praktycznie idealny: gofry oprócz tego, że są pyszne to jeszcze mają zmniejszoną ilość tłuszczu. Oczywiście nie jest to danie dietetyczne, a deser kalorie musi mieć, ale mniej tłuszczu zawsze jest OK.

Dlaczego przepis na gofry pieczone?

Namawiam Was do wypróbowania tego sposobu. Jest jeden główny powód dla którego zdecydowałem się eksperymentować z pieczonymi goframi: szybkość przygotowania.

Do gofrownicy wchodzą zwykle 2 gofry i jeśli macie przygotować śniadanie/kolację dla 3 lub więcej osób to robi się problem. Ktoś musi stać i pilnować gofrów aż upieką się wszystkie, a dodatkowo pierwsze wystygną zanim wyjmiemy ostatnie.

Rozwiązaniem są silikonowe formy do gofrów, w których gofry pieczemy w piekarniku. Na jeden poziom piekarnika mieszczą się foremki na 8 gofrów, czyli spokojnie można jednorazowo upiec aż 16 sztuk! Różnica jest kolosalna.

Niestety nie ma róży bez kolców – gofry w piekarniku wymagają około 20-25 minut. Czyli czasu nie zyskamy, ale wszystkie gofry wyciągamy razem i na nic nie trzeba czekać.

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju (ja daję Kujawski 3 zboża)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

 

Przygotowanie:

Najszybciej oczywiście mikserem – wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, delikatnie mieszamy. Dodajemy mokre składniki i miksujemy na gładką masę. Wlewamy do foremek silikonowych i pieczemy 25 minut w 180°C z termoobiegiem. Dzięki temu mamy pięknie złote gofry.

Gofry podajemy z czym kto lubi: owocami, bitą śmietaną, dżemem lub syropem klonowym.

Smacznego!

gofry z syropem klonowym