makaron-z-cukinia2

Bardzo fajny przepis na letni obiad. Makaron z cukinią lekko zakręcony smakiem cytryny. Szybkie przygotowanie i “nietypowy” smak.

 

Składniki:

  • 500 g makaronu (najlepiej pasuje tagliatelle)
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku posiekany lub zmiażdżony
  • oliwa do zeszklenia cebuli
  • skórka z cytryny (około łyżki startej, ja obieram obieraczką i kroję w paski)
  • 1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki obieraczką
  • parmezan do posypania makaronu
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Gotujemy makaron. W międzyczasie przygotowujemy resztę: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Jak cebula się zeszkli, dodajemy cukinię, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość około 2 min i wyłączamy ognień.

Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy do niego zawartość patelni. Rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

 

makaron-z-cukinia

Poprzedni artykułBiszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką – bardzo letnie ciasto
Następny artykułShoarma z kurczaka