Bardzo fajny przepis na letni obiad. Makaron z cukinią lekko zakręcony smakiem cytryny. Szybkie przygotowanie i “nietypowy” smak.
Składniki:
- 500 g makaronu (najlepiej pasuje tagliatelle)
- 1 mała posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku posiekany lub zmiażdżony
- oliwa do zeszklenia cebuli
- skórka z cytryny (około łyżki startej, ja obieram obieraczką i kroję w paski)
- 1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki obieraczką
- parmezan do posypania makaronu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron. W międzyczasie przygotowujemy resztę: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Jak cebula się zeszkli, dodajemy cukinię, skórkę z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość około 2 min i wyłączamy ognień.
Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy do niego zawartość patelni. Rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.