miod-lipowy
miod-lipowy

Któż z nas nie kojarzy słodkiego zapachu kwitnącej lipy, który unosi się w powietrzu podczas letnich, wieczornych spacerów? To nuty, które znajdują się nie tylko w charakterystycznym zapachu, ale także smaku, który jest świetnie wyczuwalny w miodzie lipowym. To główna z jego cech, która zalicza ten rodzaj produktu do najsmaczniejszych i zdecydowanie najchętniej wybieranych na tle pozostałych. Jednak warto pamiętać, że ma także wiele właściwości leczniczych, dzięki którym powinien stanowić dodatek do naszej codziennej diety. Co warto wiedzieć o miodzie lipowym? Podpowiadamy poniżej.

Cechy charakterystyczne miodu lipowego

Miód z kwiatu lipy to produkt, który przede wszystkim zachwyca oko swoją złotą barwą. Nieraz jednak nie ma co się bać, gdy zobaczymy miód przybierający nieco zielonkawy odcień – to wciąż ten sam produkt, który pozwala nam cieszyć się zdrowotnymi właściwościami. Podobnie jak pozostałe rodzaje, tak i lipowy będzie poddawał się krystalizacji – po tym procesie zyskuje drobne ziarna o kremowym, żółtozłotym odcieniu. Smak miodu lipowego będzie zależał przede wszystkim od nektaru, z którego został stworzony. Z reguły słodki i łagodny, nieraz może jednak przybrać nieco wyraźniejsze aromaty w postaci piekącego i gorzkawego posmaku spotykanego przede wszystkim po krystalizacji. Jedno jednak nie ulega wątpliwościom: zawsze wyczujemy w nim smak oraz zapach kwitnącej lipy. Miód lipowy składa się przede wszystkim z fruktozy i glukozy, a w nieco mniejszym stopniu – z sacharozy. Znajdują się w nim także kwasy, białka oraz wiele cennych składników mineralnych, które powodują, że staje się bardzo lubianym produktem w codziennej diecie

Zastosowanie miodu lipowego

Warto zwrócić uwagę nie tylko na miod, ale na samą lipę, która od wielu lat stanowi cenny element apteczek domowych. Zarówno napary z liści, jak i miody są chętnie wykorzystywane w momencie, w którym możemy zauważyć pierwsze oznaki przeziębienia lub też chcemy jemu zapobiec. Miód lipowy będzie świetnie sprawdzał się podczas jesienno-zimowych okresów, gdy organizm staje się nieco bardziej osłabiony i podatny na wszelkiego rodzaju bakterie czy drobnoustroje. Udowodniono, że może stanowić istotny element diety w przypadku osób, którym dokucza podniesione ciśnienie krwi – miód lipowy będzie je obniżał, jednocześnie działając uspokajająco oraz rozkurczowo. Nieraz pewnie spotkaliśmy się z miodem rozpuszczanym w mleku podawanym przed snem – nic dziwnego! To świetny sposób na zwalczenie bezsenności oraz nadpobudliwości, dlatego nasze babcie od dawna wykorzystywały tę wiedzę w życiu codziennym.

Poprzedni artykułPrzepis na sernik wiedeński, z prawdziwego sera
Następny artykułZapiekanka z makaronem, kiełbasą i papryką