babka wielkanocna

Wielkanoc minęła kilka dni temu. Oczywiście najważniejsze były przepisy na mazurki i baby wielkanocne (poza oczywiście daniami nie słodkimi). Dlatego spokojnie odpuściłem ten gorący okres i teraz wrzucam przepis na świetną drożdżówkę. Oczywiście można z niego zrobić babkę na Wielkanoc – wystarczy zmienić foremkę 🙂

Proporcje są podane na jakieś 4 formy keksówki. Spokojnie można robić z połowy porcji. Drożdżówka jest świetna, jest świeża przez 4-5 dni. Później jak lekko sczerstwieje też jest dobra.

 

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • bakalie – rodzynki, skórka pomarańczowa i/lub cytrynowa
  • kruszonka

 

Przygotowanie:

Mleko grzejemy do około 40ºC (czyli po włożeniu palca ma być ciepłe, nie gorące). Mąkę i połowę cukru wsypujemy do miski, rozkruszamy drożdże zalewamy mlekiem i posypujemy mąką. Roztapiamy margarynę i zostawiamy do ostygnięcia.

Po mniej więcej 30 min. drożdże powinny zacząć rosnąć, a margaryna przestygnąć. Ubijamy żółtka z resztą cukru, dodajemy do miski z mąką i drożdzami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy przynajmniej 20 minut, pod koniec dodajemy bakalie. Wcześniej można dodać również skórkę startą z cytryny (wcześniej oczywiście umytej i sparzonej).

Kruszonkę przygotowujemy w bardzo prosty sposób: łyżka masła, 2 łyżki margaryny, łyżeczka śmietany 30% i łyżeczka cukru. Wszystko dokładnie wyrabiamy palcami tak żeby powstały grudki, którymi później “posypujemy” ciasto.

Wyrobione ciasto przekładamy do foremek (mniej więcej do 2/3 wysokości), posypujemy kruszonką, zostawiamy chwilę do podrośnięcia i wstawiamy do piekarnika na około 35 min w temperaturze 160ºC.

Smacznego!