sycylia

Arancini

Wśród tradycyjnych włoskich potraw pochodzących z Sycylii można w szczególności wyróżnić arancini. Są to kulki ryżowe smażone w głębokim tłuszczu. Z powodzeniem mogą być faszerowane różnymi dodatkami, wśród których można wymienić na przykład mielone mięso wieprzowe lub warzywa z dodatkiem ciągnącego się sera. Kulki ryżowe są bardzo syte, dlatego można je spożywać w formie samodzielnej zarówno na obiad, jak i na kolację. Oprócz tego bardzo dobrze się prezentują, co sprawia, że idealnie sprawdzą się na imprezach.

Spaghetti al nero di sepia

Kolejną potrawą pochodzącą z Sycylii jest spaghetti al nero di sepia. Danie to zawiera w swoim składzie czarny makaron, który jest barwiony atramentem z kałamarnicy lub mątwy. Jest to danie o niepowtarzalnym smaku, które również prezentuje się niezwykle korzystnie. Dlatego podczas pobytu na Sycylii warto spróbować tej niezwykłej potrawy. Czarne spaghetti podawane jest najczęściej z krewetkami, a także pomidorkami koktajlowymi. Całość uzupełniona jest o przepyszny sos ziołowo-czosnkowy.

Caponata

Bardzo popularną potrawą kuchni sycylijskiej jest również caponata. Jest to danie stworzone na bazie bakłażana i pomidorów. Wśród dodatków w potrawie można wymienić seler naciowy, oliwki oraz kapary. Danie tego rodzaju można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, ponieważ w obu przypadkach bardzo dobrze smakuje. Danie może stanowić dodatek warzywny do mięs lub można je spożywać w postaci samodzielnej z chlebem.

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane to kolejna potrawa, która cieszy się na Sycylii sporą popularnością. Jest to bardzo smaczna zapiekanka, która tworzona jest na bazie bakłażana. Swoim smakiem przypomina lazanię lub grecką mussakę. W zapiekance nie znajduje się żadne mięso, jednak jej smak jest wyjątkowy. Warto spróbować tej potrawy podczas pobytu na Sycylii. Parmigiana di melanzane to danie, które zapiekane jest z serem, co bez wątpienia zachwyci nawet największych smakoszy kulinarnych.

Spaghetti alla norma

Wśród tradycyjnych włoskich potraw, które są serwowane na Sycylii, można również wymienić spaghetti alla norma, czyli kolejny rodzaj przepysznego makaronu. Jest to makaron z bakłażanem oraz pomidorami, który podawany jest z wędzonym serem ricotta. Bakłażany to bardzo popularne warzywa na Sycylii, dlatego są one składnikiem wielu zróżnicowanych potraw. Nadają im wyjątkowego smaku oraz aromatu.

Składniki na dania prosto z Sycylii dostępna na stronie https://wloskisklepik.pl/