Sałatka z glonów wakame – smak Japonii dla wszystkich. Polecam bardzo ciekawy smak – połączenie dobrze znanej fasolki szparagowej i orientalnych glonów, całość doprawiona sezamem. Smak całości jest bardzo ciekawy, nieporównywalny z niczym innym, dlatego naprawdę warto przekonać się “na własne kubki smakowe”.
Dodajmy do tego, że glony są bardzo zdrowe i taka lekka przystawka – sałatka jest solidnym zastrzykiem witamin i innych składników mineralnych.
Składniki:
- 10 g glonów wakame
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- łyżka białego sezamu
- łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie sałatki
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Oryginalny przepis jest z fasolką wężową, która nie jest zbyt łatwo dostępna. Jednak użycie zielonej fasolki nie wpływa znacząco na smak. Fasolka oczywiście musi być lekko twarda żeby się nie rozpadła i ładnie wyglądała.
Glony zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 10 minut. W tym czasie wakame znacznie zwiększy swoją objętość. Glony odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki.
W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni
Czekamy do czasu aż fasolka, wakame i sezam całkiem wystygną. Łączymy nasze składniki w misce doprawiając olejem sezamowym. Olej ma za zadanie podkreślić smak składników, nie można przesadzić z ilością, bo zdominuje składniki sałatki.
Smacznego!