tarta cebulowa

Ze zdziwieniem stwierdziłem, że to pierwszy przepis na blogu z tartą w wersji wytrawnej. Takie tarty robię dość często dlatego jestem zaskoczony, że się jeszcze z Wami nie podzieliłem żadnym przepisem. Czym prędzej nadrabiam zaniechanie i przedstawiam przepis na pyszną tartę cebulową. Taka wytrawna tarta sprawdzi się jako przystawka albo samodzielne, bezmięsne danie.

To co najważniejsze czyli niezawodny przepis na spód tarty. Pochodzi on z książki pana Marka Łebkowskiego.

Przepis na tartę wytrawną:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła (masło musi być przynajmniej niezłe – nie żadne oszukaństwo)
  • 1 żółtko lub 2 łyżki śmietany 18% (wydaje mi się że ze śmietaną ciasto jest lepsze)

Masło musi miękkie, a nie prosto z lodówki. Wyciągamy je około 2 godziny przed przygotowaniem. Szybko zagniatamy ciasto z mąki, masła i śmietany. Wkładamy do lodówki na około 30-40 min, żeby nieco stężało. Po wyjęciu wałkujemy na stolnicy mocno posypanej mąką. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, przekładamy do okrągłej formy na tartę, posmarowanej wcześniej masłem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 min. – tak żeby wierzch był lekko złoty.

Przed wstawieniem do piekarnika możemy obciążyć wierzch, tak żeby ciasto nie spływało z brzegów foremki – ja tego nie robię i wychodzi OK.

Spód można upiec dzień wcześniej.

Nadzienie cebulowe do tarty:

  • 400 g szalotek lub małych cebulek
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml słodkiego wina (porto, malaga)
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g sera grojer lub mozzarella
  • sól, pieprz, cukier

Obrane cebulki kroimy na pół (w przypadku większych cebul kroimy w piórka) i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, solimy i posypujemy 1 łyżeczką cukru. Smażymy do zrumienienia, dolewamy bulion i wino. Dusimy, aż prawie cały płyn wyparuje (jeśli płynu będzie za dużo to ciasto nam nasiąknie i będzie problem z krojeniem). Jajka mieszamy ze śmietaną i utartym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Na tartę wylewamy masę jajeczno-serową i układamy na wierzchu cebulę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min.

Smacznego!

tarta cebulowa