naan

Dzisiaj indyjski chleb naan był dodatkiem do curry. Co prawda nie zrezygnowaliśmy z tradycyjnych widelców i nie użyliśmy chleba jako łyżki, ale rozumiem hindusów – to może fajnie działać i na pewno smakować.

Przepis pochodzi z książki “Kuchnia azjatycka. Wielka księga kucharska”.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • łyżka sklarowanego masła (w oryginale ghee)
  • 125 ml jogurtu naturlanego
  • 2o0 ml mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, roztrzepane jajko, rozpuszczone masło i jogurt. Wyrabiamy ciasto dolewając tyle mleka, żeby było miękkie. Przykrywamy wilgotną ściereczką żeby nie obsychało i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Zagniatamy przez 2-3 minuty ciasto, dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na owalne placki grubości ok. 5mm. Blaszkę lub papier do pieczenia smarujemy masłem, nasze chlebki od spodu smarujemy wodą a na wierzchu masłem i pieczemy ok 20 minut.

 

chleb naan

 

Indyjski chleb naan jest dość delikatny w smaku (nie można przesadzić z proszkiem do pieczenia bo będzie wyczuwalny), świetnie smakuje na ciepło do curry (myślę nad innymi zastosowaniami), na zimno też jest smaczny.

Smacznego!

 

Zapisz

Zapisz