Dzisiaj indyjski chleb naan był dodatkiem do curry. Co prawda nie zrezygnowaliśmy z tradycyjnych widelców i nie użyliśmy chleba jako łyżki, ale rozumiem hindusów – to może fajnie działać i na pewno smakować.
Przepis pochodzi z książki “Kuchnia azjatycka. Wielka księga kucharska”.
Składniki:
- 500 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka soli
- jajko
- łyżka sklarowanego masła (w oryginale ghee)
- 125 ml jogurtu naturlanego
- 2o0 ml mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, roztrzepane jajko, rozpuszczone masło i jogurt. Wyrabiamy ciasto dolewając tyle mleka, żeby było miękkie. Przykrywamy wilgotną ściereczką żeby nie obsychało i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Zagniatamy przez 2-3 minuty ciasto, dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na owalne placki grubości ok. 5mm. Blaszkę lub papier do pieczenia smarujemy masłem, nasze chlebki od spodu smarujemy wodą a na wierzchu masłem i pieczemy ok 20 minut.
Indyjski chleb naan jest dość delikatny w smaku (nie można przesadzić z proszkiem do pieczenia bo będzie wyczuwalny), świetnie smakuje na ciepło do curry (myślę nad innymi zastosowaniami), na zimno też jest smaczny.
Smacznego!