Przepis na coś słodkiego, wg książki pana Marka Łebkowskiego, oczywiście wypróbowany i nieco zmodyfikowany.
Potrzebujemy:
- upieczony spód tarty (przepis na tartę)
- 25 dag gruszek w syropie (z puszki lub zrobionych samodzielnie – przepis na gruszki w syropie)
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 20 dag cukru pudru
- 120 ml śmietany 30%
- 3 jajka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofali (jeśli w mikrofali to trzeba przemieszać). Gruszki odcedzamy i kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy z połową cukru, pozostały cukier ucieramy z jajkami.
Na spodzie tarty rozkładamy pokrojone gruszki. Śmietanę mieszamy z czekoladą i utartymi jajkami. Masę wylewamy na gruszki i pieczemy około 40 min w temperaturze 180°C.
Przed pokrojeniem ciasto trzeba całkiem ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale wg mnie ciasto jest wystarczająco słodkie i nie jest to konieczne.