tarta z gruszkami

Przepis na coś słodkiego, wg książki pana Marka Łebkowskiego, oczywiście wypróbowany i nieco zmodyfikowany.

Potrzebujemy:

 

tarta z gruszkami
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofali (jeśli w mikrofali to trzeba przemieszać). Gruszki odcedzamy i kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy z połową cukru, pozostały cukier ucieramy z jajkami.

Na spodzie tarty rozkładamy pokrojone gruszki. Śmietanę mieszamy z czekoladą i utartymi jajkami. Masę wylewamy na gruszki i pieczemy około 40 min w temperaturze 180°C.

Przed pokrojeniem ciasto trzeba całkiem ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale wg mnie ciasto jest wystarczająco słodkie i nie jest to konieczne.

 

tarta z gruszkami

tarta z gruszkami

tarta z gruszkami

Poprzedni artykułTarta cebulowa
Następny artykułGruszki w syropie do deserów