carbonara

Powiem tak: nie wiem na ile ten przepis jest w艂oski, na pewno tak zrobiony makaron jest smaczny 馃檪 Wypr贸bowa艂em kilka r贸偶nych przepis贸w na carbonar臋, ale ten najbardziej mi smakuje. Oczywi艣cie przy okazji robi si臋 szybko – jak wi臋kszo艣膰 makaronowych da艅.

Sk艂adniki:

  • 400g makaronu spaghetti (nie jestem puryst膮 wi臋c u偶ywam r贸偶nych rodzaj贸w makaron贸w)
  • 100g boczku w臋dzonego (mo偶na wzi膮膰 troch臋 mniej – w smaku b臋dzie te偶 pyszne)
  • 50g parmezamu
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 3 kopiaste 艂yzki smietany 18%
  • oliwa, s贸l, pieprz, oregano

carbonara 3
Cebule drobno kroimy i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojony w kostk臋 boczek i sma偶ymy kilka minut. Jaja roztrzepujemy widelcem w misce dodaj膮c przyprawy, 艣mietan臋 i starty parmezan. Makaron gotujemy w wodzie z sol膮 (do gotowania makaronu dajemy du偶o soli – p贸艂 艂y偶eczki na litr wody). Po ugotowaniu makaron wrzucamy z powrotem do garnka dodajemy mas臋 jajeczn膮 i mieszamy a偶 si臋 zetnie. Przek艂adamy na talerz polewamy boczkiem i cebulk膮.

Mo偶na te偶 doda膰 do makaronu od razu jajka z serem i boczek z cebulk膮 i wymiesza膰 razem. Je艣li kto艣 ma obawy czy jajka si臋 zetn膮 to mo偶na pod garnkiem z makaronem i dodatkami w艂膮czy膰 ma艂y ogie艅 i intensywnie miesza膰, a偶 b臋dziemy pewni 偶e si臋 wszystko “ugotowa艂o”.

Smacznego!

carbonara 1
carbonara 2
carbonara

 

Zapisz