Chyba nikogo nie trzeba specjalnie przekonywać, że zbyt długie gotowanie w wysokiej temperaturze doszczętnie niszczy cenne witaminy i składniki mineralne zawarte w jedzeniu. Są jednak sprawdzone sposoby, aby sobie z tym poradzić.
Odpowiednia patelnia to podstawa
Ludzki organizm nie jest w stanie strawić wielu produktów spożywczych w stanie surowym. Z tego też powodu poddajemy je obróbce kulinarnej. Jednym z jej sposobów jest smażenie. Pierwsza myśl? To przecież niezdrowe! Oczywiście, przyzwyczailiśmy się do potraw bardzo tłustych i smażonych na głębokim oleju. Czas jednak z tym z kończyć. Chcąc jeść zdrowo, smacznie i zachować wszystkie wartości odżywcze zawarte w mięsie, warzywach czy owocach wystarczy po prostu… odpowiednia patelnia.
Wybór dobrych patelni jednak nie jest prosty – rynek w tym zakresie oferuje nam ogromne możliwości. W gąszczu najróżniejszych produktów możemy się zagubić. Dlatego też przede wszystkim zastanówmy się, do czego będziemy wykorzystywać naszą patelnie, a co za tym idzie, jaki rodzaj powłoki byłby najlepszy. Każdy ma bowiem inne właściwości. Dzięki dokładnym opisom, które znajdziemy na przykład na stronie naczynia.olkusz.pl zorientujemy się, która będzie najodpowiedniejsza do naszej kuchni i serwowanych przez nas potraw.
Ogranicz ilość tłuszczu
W ostatnich latach prawdziwym hitem są patelnie ceramiczne. Dlaczego? Bo są bardzo bezpieczne i nie zawierają szkodliwych substancji. Są świetnym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób, które lubią się zdrowo odżywiać i chcą ograniczyć ilość dodawanego tłuszczu do smażenia. Sprawdzi się idealnie, gdy chcemy coś krótko i błyskawicznie usmażyć.
Patelnie ceramiczne swoje właściwości zawdzięczają specjalnej powłoce, do której nic nie przywiera. Ich mycie również nie sprawi żadnego problemu. Występują w różnych wariantach kolorystycznych oraz w różnych rozmiarach – ogromnym wybór znajdziemy na przykład na stronie naczynia.olkusz.pl. Oprócz tych klasycznych mamy również te kwadratowe, a także służące do grillowania czy smażenia naleśników. Ich ceny są stosunkowo niskie. Z powodzeniem możemy z nich korzystać zarówno na kuchenkach gazowych, indukcyjnych, a także ceramicznych.