pizza 4

Ile osób tyle “smaków” jeśli chodzi o pizzę: różne ciasno, inne dodatki – to oczywiste. Dzisiaj propozycja na pizzę, którą robię w domu. A konkretnie przepis jest od Cioci i korzysta z niego moja mama, mój brat i ja. Każde z nas robi to ciasto inaczej! Nie ma to wpływu na smak i kwestie uda się – nie uda.

Także przepis sprawdzony i działa. Nie jest to jednak takie ciasto jak najbardziej lubię – wolę takie cienkie, lekko ciągnące. To wychodzi raczej bardziej kruche, ale jest pyszne.

Do rzeczy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży (mogą być suszone)
  • 3 łyżki oliwy
  • trochę oregano

Ważna uwaga: polecam zrobić od razu z podwójnej porcji – wyjdzie wtedy jedna duża blaszka (taka na całą wielkość piekarnika) i druga prawie cała. Jeśli ciasto będzie cienkie.

Uwaga druga: właśnie wpadłem na to że nigdy nie próbowałem zrobić pizzy z tego przepisu na grubym cieście – ale to naprawię – kiedyś

Produkcja:

Wysypujemy mąkę, dodajemy drożdże (jeśli posypiemy je solą i cukrem i zaczekamy chwilę – błyskawicznie się rozpuszczą, ułatwia to wyrabianie), jajko, oliwę i oregano. Mleko (ciepłe, nie z lodówki) dolewamy stopniowo tak żeby uzyskać właściwą konsystencję. Ciasto wyrabiamy dość krótko, powinno się nam odkleić od rąk i być lekko twarde. Zostawiamy do wyrośnięcia – około 20-30 min  w ciepłym miejscu. Później rozkładamy na blachę i zostawiamy jeszcze chwilę do wyrośnięcia.

Następnie smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy serem i układamy to na co mamy ochotę. Poniżej na zdjęciach pizza (a nawet dwie wersje) zrobiona dosłownie z “niczego”.

 pizza 1  pizza 2
 pizza 3  pizza 4

 

pizza 5