risotto z dynią

Ten przepis jest mocno spóźniony, mamy właściwie lato, a to propozycja jesiennie-zimowa. Po prostu przepis zawieruszył się na dysku 😉 Chociaż z drugiej strony za chwilę będzie można kupić dynię i zrobić risotto więc się przyda 🙂

To propozycja podobna do przepisu na risotto ziołowe, zresztą modyfikacja przepisu poszła w tym kierunku – ma być prosto i szybko oraz smacznie.

mrozona dynia

Składniki:

  •  300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) – ja używam też zwykłego ryżu, jest smaczne, ale nie ma kremowej konsystencji
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego – najszybciej oczywiście kostka rosołowa jaką kto lubi
  • 400-500 g dyni (najlepiej hokkaido lub takiej o zwartym miąższu) – heh… dynia to dynia 😉 jak widać na zdjęciu ja użyłem mrożonej własnego wyrobu
  • 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część) – ostatecznie można zastąpić cebulą
  • 5 gałązek świeżego tymianku – można tez użyć suszonego
  • 1 pęczek (lub 1 doniczka) świeżej bazylii – według mnie trochę za dużo tej bazylii i daję mniej; używam też suszonej
  • 50 g startego sera typu parmezan
  • sól i pieprz

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w ok. 2-cm kostkę (jeśli używamy dyni Hokkeido, nie trzeba jej obierać). Pora kroimy w cienkie plasterki. Robimy bulion lub podgrzewamy jeśli mamy inny. Risotto robić najlepiej w rondlu o grubym dnie, ja z powodzeniem używam patelni (woka), to co się na dnie zrumieni jest pyszne. Rozgrzewamy oliwę (ze 3 łyżki) z odrobiną masła, dodajemy pora i tymianek (jeśli używamy świeżego – jeśli suszonego dodajemy później), smażymy aż por zmięknie – ok. 3 minut. Dodajemy ryż i smażymy, aż ziarenka staną się szkliste. Następnie dolewamy część bulionu i mieszamy, dodajemy dynię. Dolewamy bulionu i mieszamy, aż ryż będzie miękki i kremowy.

smazymy ryz
dodajemy dynie
prawie gotowe

Na koniec zdejmujemy z ognia, dodajemy soli i pieprzu (jeśli używamy bulionu z kostki z solą trzeba ostrożnie), dodajemy posiekane listki bazylii i ser. Mieszamy przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.

risotto z dynią