zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami to dla mnie fastfood epoki PRL. Myślę, że moje zdanie podziela wiele osób pamiętających lata 80-te poprzedniego wieku. Zapiekanki z pieczarkami i frytki to nieliczne przejawy streetfood w tamtym okresie. Skromne i na pierwszy rzut oka niezbyt porywające są naprawdę świetne. Zresztą od niedawna powstają miejsca, które specjalizują się w zapiekankach i chyba nie spotkałem takiego, które nie ma w ofercie pozycji z pieczarkami.

Ale oprócz sentymentu za smakami dzieciństwa to taka domowa zapiekanka z pieczarkami świetnie zastępuje kanapki i urozmaici śniadanie lub kolację. Można też zaserwować na imprezie, jak przekroimy półbagietki na połówki to w krótkim czasie możemy przygotować dużą ilość ciepłych przekąsek.

Potrzebujemy:

  • 2 półbagietki
  • 30 dag pieczarek
  • mała cebula
  • 20 dag mozzarelli
  • łyżka masła
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanek z pieczarkami:

Najpierw przygotowujemy pieczarki – kroimy grzyby bardzo drobno (można je przesiekać), cebulę siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewany masło, wrzucamy cebulę, czekamy aż zacznie się rumienić. Dodajemy pieczarki, solimy i pieprzymy – ja daję sporo pieprzu, żeby pieczarki były pikantne, wyraziste.

Czekamy aż całość się udusi i odparuje wodę. Jeśli nasze pieczarkowe nadzienie będzie przywierało do patelni – podlewamy lekko wodą. Kluczowe jest to żeby pieczarki były miękkie i niezbyt wilgotne. Za dużo wody w pieczarkach spowoduje że zapiekanki nie będą chrupiące.

Kiedy pieczarki dochodzą na patelni, szykujemy bagietki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, bagietki kroimy w poprzek i wstawiamy do piekarnika na najwyższy poziom, tuż pod górną grzałką. Zostawiamy przez około 5 minut, tak żeby wierzch zrobił się suchy i lekko chrupiący. Nie można przesadzić z czasem, bo po ostatecznym upieczeniu bagietki będą zbyt suche i twarde, co popsuje przyjemność jedzenia.

Wstępnie podpieczone bagietki wyjmujemy z piekarnika i nakładamy przygotowany farsz pieczarkowy. Na wierzch sypiemy mozzarellę – ilość w zależności od upodobań.

Bagietki z pieczarkami wstawiamy do piekarnika na około 10 min. Ponieważ zarówno bagietki jak i pieczarki są ciepłe, wystarczy że na zapiekankach rozpuści się ser.

Po wyjęciu posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i ewentualnie dodajemy łagodny ketchup – pieczarki są mocno przyprawione pieprzem więc nie wymagają więcej przypraw.

Smacznego!

zapiekanka z pieczarkami

Poprzedni artykułPrzepis na krem budyniowy
Następny artykułKaszotto od Łowicza – recenzja