makownik

Ten przepis na makowiec łączy zalety klasycznego makowca i jednocześnie eliminuje jego wady. Zawiera to co najlepsze z makowca czyli dużo maku i nie wymaga pracy przy zwijaniu.

To ciasto bez ciasta składa się z samej masy makowej. Przygotowanie jest proste i dość szybkie nie licząc czasu potrzebnego na moczenie i mielenie maku – tego nie unikniemy.

Rezultat jest świetny – otrzymujemy wilgotne, pyszne makowe ciasto.

Składniki:

  • 25 dag maku
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru

 

Mak moczymy w wodzie – można zostawić na noc, ale wystarczy około 4 godzin. Następnie mak mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Mielimy trzykrotnie dodając jedną szklankę cukru.

Białka i pozostały cukier ubijamy, następnie mieszamy z żółtkami.

Do zmielonego maku dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenie i masę uzyskaną z jajek. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i jabłka starte na grubej tarce.

Całość krótko mieszamy. Pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 C

Polewa na ciasto:

  • 6 łyżki wody lub mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubata łyżka masła
  • posiekane orzechy włoskie (około 5 dag)

W rondelku grzejemy wodę, dodajemy kakao, cukier i masło. Całość zagotowujemy. Gorąca polewę wylewamy na chłodne ciasto i posypujemy orzechami.

 

Smacznego!

 

makownik