Ten przepis na makowiec łączy zalety klasycznego makowca i jednocześnie eliminuje jego wady. Zawiera to co najlepsze z makowca czyli dużo maku i nie wymaga pracy przy zwijaniu.
To ciasto bez ciasta składa się z samej masy makowej. Przygotowanie jest proste i dość szybkie nie licząc czasu potrzebnego na moczenie i mielenie maku – tego nie unikniemy.
Rezultat jest świetny – otrzymujemy wilgotne, pyszne makowe ciasto.
Składniki:
- 25 dag maku
- 25 dag margaryny
- 5 jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 1/2 kg jabłek
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
Mak moczymy w wodzie – można zostawić na noc, ale wystarczy około 4 godzin. Następnie mak mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Mielimy trzykrotnie dodając jedną szklankę cukru.
Białka i pozostały cukier ubijamy, następnie mieszamy z żółtkami.
Do zmielonego maku dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenie i masę uzyskaną z jajek. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i jabłka starte na grubej tarce.
Całość krótko mieszamy. Pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 C
Polewa na ciasto:
- 6 łyżki wody lub mleka
- 4 czubate łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 czubata łyżka masła
- posiekane orzechy włoskie (około 5 dag)
W rondelku grzejemy wodę, dodajemy kakao, cukier i masło. Całość zagotowujemy. Gorąca polewę wylewamy na chłodne ciasto i posypujemy orzechami.
Smacznego!