szarlotka z kruszonką

Jeśli szukacie przepisu na tradycyjną szarlotkę z kruszonką, taką jak robiła Wasza Babcia to dobrze trafiliście. Przepis nie jest trudny, ani bardzo wymagający. Nie ma też wielkich tajemnic, a to co najfajniejsze czyli kruszonka okazuje się banalna w przygotowaniu.

Jedna uwaga – żadna Babcia nie używała gotowych „jabłek” ze słoika. Dlatego nie idziemy na żadne kompromisy – jabłka to jabłka.

Przepis, czyli ilość ciasta idealnie pasuje na blachę o wymiarach 24×40 cm

Składniki na szarlotkę:

  • 1 kg jabłek – najlepiej kwaśnych
  • 60 dag mąki
  • 40 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki śmietany min. 30%
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie jabłek do szarlotki:

Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobinę wody żeby się nie przypaliły. Wsypujemy cynamon. Na małym ogniu gotujemy do czasu aż jabłka staną się miękkie, rozpadające i odparujemy większość wody. W czasie kiedy jabłka się gotują przygotowujemy kruche ciasto.

Przygotowanie szarlotki z kruszonką:

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde. Kroimy je na małe kawałki, dodajemy mąkę, cukier i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zbyt długi zagniatanie spowoduje, że masło się rozpuści i całość będzie się kleić i rozpadać.

Ciasto dzielmy na dwie części (w proporcji mniej więcej 60:40), większą rozpłaszczamy i wkładamy do lodówki, z mniejszego kawałka robimy kulkę i wkładamy do zamrażarki.

Po upływie pół godziny wyjmujemy kawałek z lodówki i rozwałkowujemy go na wielkość dna blaszki + zakładka na boki. Jeśli ciasto się rozpada (a będzie się rozpadać :)) możemy blaszkę wykleić po kawałku, dbając o to żeby kawałki skleiły się ze sobą.

Wykładamy wcześniej przygotowane jabłka – nie muszą całkiem wystygnąć. Jeśli boki ciasta są wyżej niż jabłka to zawijamy je, przykrywając owoce. Na koniec została kruszonka – nasz kawałek ciast, który w zamrażarce spędził jakieś 40 minut jest już dobrze zmrożony. Bierzemy tarkę i ścieramy ciasto na najgrubszych oczkach, równomiernie przykrywając wierzch jabłek.

Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 50-60 minut. Pod koniec sprawdzamy czy wierzch złapał odpowiedni, ciemnozłoty kolor.

Smacznego!