wędliny

Czy robiąc zakupy w osiedlowym sklepie lub większym supermarkecie zastanawiałeś się kiedyś co wchodzi w skład gotowej wędliny? Jaka jest jakość kupowanego mięsa, jakie składniki i przyprawy zostały użyte do wyrobu szynki czy innej kiełbasy? Jeśli nie, warto się nad tym zastanowić lub… przeczytać poniższy wpis i sprawdzić czy warto postawić na domowy wyrób wędlin.

Nasze mamy, babcie czy prababcie stawiały na domowe przetwory. Kompoty, dżemy, ogórki i inne warzywa, które w okresie letnio-jesiennym można przygotować na długie, zimowe dni. Zachowają nie tylko zapach lata, ale także pozwolą na zjedzenie czegoś zdrowego, co sami przygotowaliśmy. Podobnie może być z wędliną! Domowy wyrób wędlin cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ w dobie masowej produkcji, jakość kupowanych wędlin w sklepach stoi pod znakiem zapytania.

Jak zacząć przygodę z domowymi wędlinami?

Domowy wyrób wędlin wymaga odrobiny cierpliwości i czasu, ale samo przygotowanie jest łatwe i nie wymaga zbyt wielu umiejętności. Najważniejsze to znaleźć odpowiedni przepis, zrobić listę zakupów i włożyć w to odrobinę serca. W końcu chodzi nie tylko o nasze zdrowie, ale także o wydobycie z mięsa odpowiedniego smaku i aromatu oraz bardziej świadome odżywianie się. Myśląc o domowym wyrobie warto wiedzieć o zachowaniu odpowiedniej proporcji mięs chudych i tłustych. Chude mięso będziemy mielić na grubsze kawałki, a bardziej tłuste – na cieńsze. Dzięki temu nasza wędlina nie będzie zbyt sucha i zachowa swoją soczystość.

Poza doborem odpowiedniego mięsa oraz jego proporcji, warto pamiętać o przyprawach. To, jakich oraz ile użyjemy zależy od naszych indywidualnych preferencji. Polecamy zastosować przede wszystkim: czosnek, pieprz, sól oraz majeranek. Dla wydobycia odpowiedniego smaku i aromatu możemy skusić się także na rozmaryn, jagody jałowca czy gorczycę, które nie są już tak oczywistym wyborem, a warto je zastosować.

Lista zakupów – must have przy wyrobie wędlin

Zabierając się za domowe wędliny, musimy stworzyć listę zakupów. Będzie ona dotyczyła sprzętu, który należy kupić, aby zrobić wędlinę w domu. Zacznijmy od tego, w czym będziesz chciał przygotować mięso. Z jednej strony można postawić na wędzarkę. Jednak należy pamiętać, że wymaga ona miejsca na zewnątrz mieszkania, np. na balkonie lub w ogrodzie. Małe, przenośne urządzenie będzie wystarczające na początek. Z biegiem czasu oraz wprawy w wędzeniu można pomyśleć o zbudowaniu własnej wędzarni, w której palenisko powinno być oddalone od komory z mięsem. Dzięki temu mamy gwarancję wędzenia, a nie pieczenia. Jednak osobom początkującym polecamy wybrać szynkowar lub po prostu parzyć wędlinę. Będzie to nie tylko tańsze, ale przede wszystkim prostsze rozwiązanie.

Kolejnymi produktami, o których należy pamiętać są: maszynka do mięsa, jelita naturalne, którymi będziemy napełniać mięso z maszynki oraz lejek, który montujemy na maszynce, aby ułatwił nam napełnianie jelit. Ponadto: sztuczne osłonki, nadziewarka, sitka na szynkę, termometr do sprawdzania temperatury, tuba, areometr do mierzenia stężenia soli. Wszystkie produkty oraz niezbędne akcesoria kupisz w sklepie www.domowaspizarnia.pl

Jeszcze jedną istotną rzeczą, o której nie można zapomnieć, są zręby z drzew owocowych. To one nadadzą wędlinom odpowiedniego aromatu. Zręby mogą być dębowe i olchowe – będą pasowały do wędlin, którym przyda się brązowy kolor i klasyczny bukiet zapachów. Do tłustych mięs, np. golonki, żeberek czy boczku możemy dodać zrębów śliwki, do drobiu możemy dodać zrębów jabłoni, a wiśnia sprawdzi się przy domowy wyrobie szynki.