risotto ziołowe

… i po świętach. Ważę tak ze 3kg więcej i mam dosyć jedzenia. Dlatego dzisiaj na obiad musiało być coś pysznego, jak zawsze szybkiego i przede wszystkim bez mięsa :):)

Nie jest to klasyczny, dość pracochłonny sposób przygotowania kremowego risotto. To prosty przepis, który pozwoli przygotować lekki samodzielny posiłek albo aromatyczny ziołowy ryż jako dodatek do mięsa.

Składniki:

  • czubatą filiżankę ryżu białego (oczywiście najlepiej arborio)
  • średnią cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • kostkę rosołową
  • zioła prowansalskie
  • kurkumę
  • parmezan lub ser żółty
  • olej
  • coś zielonego do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy dość drobno np. ćwierć plasterki, siekamy lub przeciskamy czosnek. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, tyle żeby przykrył całe dno. Wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę, dodajemy czosnek i wrzucamy ryż. Mieszamy, dopóki ryż nie zrobi się szklisty (trzeba uważać żeby się nic nie przypaliło). W międzyczasie kostkę rosołową (u mnie Knorr z kurczaka) rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok. pół litra).

Kiedy ryż się zeszkli wlewamy przygotowany rosołek (nie cały – na początek ok. 300ml) całość mieszamy chwilę, dolewamy resztę wywaru, dodajemy dużo ziół prowansalskich, trochę soli (rosołek to prawie sama sól więc ostrożnie), pieprz (w zależności od tego czy lubimy bardziej ostre czy mniej) i żeby dodać trochę koloru wsypujemy kurkumę. Całość mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 20 min. bez zaglądania i mieszania.

Ryż powinien się rozgotować i stać kleisty, woda powinna się całkiem wchłonąć. Fajnie jak od spodu wszystko się nieco przyrumieni.

Na drobnej tarce ścieramy trochę parmezanu i siekamy coś zielonego do posypania. Pasuje zarówno pietruszka jak i szczypiorek, można wypróbować ulubione świeże zioła.

Przekładamy na talerze, posypujemy serem i zieleniną i podajemy gorące.

Smacznego!