Przepis na sałatkę z tuńczyka i kuskusu, bardzo szybki przepis. Jakieś 10 minut pracy i mamy pyszną sałatkę na kolację, albo na imprezę. Zachęcam do modyfikowania przepisu – u mnie jest kukurydza, ale niektórzy wolą groszek 🙂
Sałatka jest smaczna i sycąca – kuskus robi swoje. Łączą się w niej zróżnicowane smaki i tekstury składników, całość łączy majonez Kielecki
Potrzebujemy:
- kuskus – czyli drobna kaszka z pszenicy
- puszka tuńczyka w sosie własnym- ja używam tylko kawałków, wersja “sałatkowa” wg mnie nie nadaje się do niczego
- ogórek kiszony
- kukurydza z puszki – na małą puszkę tuńczyka około połowy dużej puszki
- koperek
- oliwki zielone – z czarnymi sałatka nie jest zbyt dobra
- majonez – tylko Kielecki
- pół kostki rosołowej
- sól, pieprze do smaku
Proporcje dobieramy wg własnych upodobań
Przygotowanie sałatki z tuńczyka i kuskusu
Na początek rozpuszczamy rosołek we wrzątku i zalewamy kuskus, zostawiamy żeby napęczniał. W tym czasie kroimy co trzeba, czyli ogórek, oliwki na połówki i siekamy koperek. Jak kuskus już napęcznieje mieszamy go widelcem, dodajemy odsączonego tuńczyka, kukurydzę, pokrojony ogórek, oliwki oraz koperek. Dodajemy tylko tyle majonezu żeby całość się lekko posklejała. Przyprawiamy solą i pieprzem – ponieważ rosołek z kostki to sama sól trzeba uważać żeby nie przesolić sałatki.
i tyle….
Smacznego!