sałatka z tuńczyka

Przepis na sałatkę z tuńczyka i kuskusu, bardzo szybki przepis. Jakieś 10 minut pracy i mamy pyszną sałatkę na kolację, albo na imprezę. Zachęcam do modyfikowania przepisu – u mnie jest kukurydza, ale niektórzy wolą groszek 🙂

Sałatka jest smaczna i sycąca – kuskus robi swoje. Łączą się w niej zróżnicowane smaki i tekstury składników, całość łączy majonez Kielecki

Potrzebujemy:

  • kuskus – czyli drobna kaszka z pszenicy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym- ja używam tylko kawałków, wersja “sałatkowa” wg mnie nie nadaje się do niczego
  • ogórek kiszony
  • kukurydza z puszki – na małą puszkę tuńczyka około połowy dużej puszki
  • koperek
  • oliwki zielone – z czarnymi sałatka nie jest zbyt dobra
  • majonez – tylko Kielecki
  • pół kostki rosołowej
  • sól, pieprze do smaku

Proporcje dobieramy wg własnych upodobań

Przygotowanie sałatki z tuńczyka i kuskusu

Na początek rozpuszczamy rosołek we wrzątku i zalewamy kuskus, zostawiamy żeby napęczniał. W tym czasie kroimy co trzeba, czyli ogórek, oliwki na połówki i siekamy koperek. Jak kuskus już napęcznieje mieszamy go widelcem, dodajemy odsączonego tuńczyka, kukurydzę, pokrojony ogórek, oliwki oraz koperek. Dodajemy tylko tyle majonezu żeby całość się lekko posklejała. Przyprawiamy solą i pieprzem – ponieważ rosołek z kostki to sama sól trzeba uważać żeby nie przesolić sałatki.

i tyle….

Smacznego!

sałatka z tuńczyka