ciasto czekoladowe z wiśniami

Proste ciasto czekoladowe z wiśniami, które bazuje na przepisie na murzynka. Prosty zabieg jak dodanie wiśni do murzynka pozwolił na stworzenie całkiem nowego deseru. Ciasto nabiera innego charakteru, a dodatek owoców nie zmienia łatwości z jaką można je upiec. Dlatego polecam spróbować. Dodatkowo do ciasta można użyć wiśni świeżych lub mrożonych, co uniezależnia nas od sezonu na owoce.

Kwaśne wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta, dodają wilgotności. Wiadomo też, że czekolada zawsze pasuje do wiśni. Jednym słowem bardzo dobrze się komponują w jednym cieście.

Składniki:

  • 1/2 kg mrożonych lub świeżych wiśni
  • 250 g. (kostka) margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jeśli używamy wiśni mrożonych rozmrażamy je wcześniej. Do rondelka wrzucamy margarynę, dodajemy kakao, cukier i wodę, na małym ogniu rozpuszczamy mieszając. Po zagotowaniu odlewamy pół szklanki, które możemy wykorzystać do polania ciasta – nawet jeśli nie użyjemy do polania to dla zachowania proporcji odlewamy.

Resztę masy studzimy, do momentu kiedy jest lekko ciepła. Miksujemy mąkę z jajkami i proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo wcześniej przygotowaną masę.

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej margaryną, na wierzchu ciasno układamy wiśnie. Pieczemy w piekarniku w 180°C. Czas pieczenia to ok. 45 min. Stopień wypieczenia najbezpieczniej pod koniec sprawdzić patyczkiem.

 

Smacznego!

Poprzedni artykułSmażenie nie musi być niezdrowe!
Następny artykułWarsztaty sushi w Studio Kulinarnym