Bezglutenowe ciastko czekoladowo – orzechowe. To, że jest bezglutenowe odkryłem niejako przez przypadek – ciasto nie zawiera mąki i wg. mojej najlepszej wiedzy nadaje się dla osób nietolerujących glutenu 🙂
Dla tych co nie mają problemów z glutenem to super pyszne ciasto, o mega czekoladowym smaku z dodatkiem orzechów. Po prostu to co najlepsze w cieście “nierozcieńczone” mąką 🙂 🙂
Składniki:
- 250g gorzka czekolada
- 250g orzechy włoskie
- 250g masło
- 200g cukier
- 4 jajka
- 2 łyżki cukier puder
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w blenderze. Czekoladę ścieramy na tarce albo też blendujemy.
Masło ucieramy z cukrem (150g), kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, czekoladę i orzechy. Całość ucieramy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie mieszamy z wcześniej utartą masą. Przekładamy do formy, pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao – głównie dla ozdoby.
Smacznego!