Kamień do pizzy mieliście okazję zobaczyć w poprzednim wpisie. Teraz obiecany przepis na pizzę, która była pieczona na tym kamieniu.
Przepis na ciasto był dołączony do kamienia, wymagał tylko drobnych modyfikacji, a to co na wierzchu to wiadomo: co kto lubi.
Składniki do ciasta na pizzę:
- 1/2 kg mąki
- 30g drożdży świeżych
- 250 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos do pizzy:
Bardzo szybki sos pomidorowy do pizzy: do kubeczka wlewamy około 100ml przecieru pomidorowego z kartonika, dodajemy oregano (ile kto lubi), do tego soli i pieprzu. Mieszamy i zostawiamy na około 30 min żeby się przegryzło.
Sos wygląda tak:
Przygotowanie pizzy na kamieniu:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Do mąki dodajemy sól i wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto, kiedy zaczyna stanowić całość dodajemy oliwę. Wyrabiamy dokładnie. Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Jest dość “suche”, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki.
Robimy kulkę i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
Ciasto rośnie około 3x. Jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, robimy wałek i dzielimy go na 4 części. Każdą część wałkujemy cienko na około 30cm pizzę. Akurat rozmiaru mojego kamienia.
Razem z kamieniem w komplecie dostałem 2 “łopaty” do pizzy, najlepiej wykorzystać je jako stolnicę i bezpośrednio na nich rozwałkować ciasto. Nie będzie wtedy problemu z przeniesieniem go do piekarnika. Po prostu po przygotowaniu pizzy zsuwamy ją z łopaty od razu do piekarnika.
Ważna uwaga – przy wałkowaniu bardzo obficie podsypujemy mąkę, tak żeby pizza nie przywarła i było łatwo zsunąć ją do pieczenia. Przygotowujemy ją bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika żeby sos nie przesiąkł przez ciasto
Wierzch pizzy przygotowujemy standardowo: sos pomidorowy, ser (najlepiej mozzarella) i dodatki.
W piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę (250-260ºC) około 30 min rozgrzewamy kamień na poziomie 2 od dołu. Ja mam piekarnik elektryczny i wszystko działa jak należy – raz tylko przegrzał się i wyłączył się całkiem 🙂
Przygotowaną pizze zsuwamy z łopatki na kamień i pieczemy około 5 min. aż ciasto lekko zacznie się rumienić i będzie chrupiące. Można włączyć termoobieg żeby przyspieszyć pieczenie.
Tak przygotowana pizza na kamieniu jest naprawdę świetna: chrupiąca, świeżutka, pachnąca. Bardzo polecam.
Smacznego!