kamien do pizzy

Przedstawiam najnowszy nabytek w mojej kuchni – kamień do pizzy. Czytałem, że świetnie się nadaje do pieczenia pizzy, że daje najlepszy efekt i w ogóle twoje życie nie będzie takie jak dawniej…

Mam rezerwę do tego typu zapewnień, ale kamień dostałem na prezent więc będę używał. Wkrótce opiszę jak się robi pizzę przy jego użyciu i jak w ogóle to działa. Teraz kilka słów o samym kamieniu:
Wygląda jak kawałek płyty chodnikowej (tylko kolor trochę lepszy), jest chropowaty, porowaty i bardzo “surowy” w wyglądzie. Taki kawał wyciętej, nieobrobionej skały. Wymiary kamienia 30×38 cm grubość około 3 cm, waży dużo – jak to kawał kamienia. W komplecie dostałem dwie łopatki do pizzy. Łopatki mają na wymiary 33×30 cm i są zrobione ze zwykłej 3mm sklejki. Na zdjęciu są już po zaimpregnowaniu olejem, dlatego są lekko przyciemniałe.

Do kamienia oprócz instrukcji użytkowania dołączony jest przepis na pizzę, który oczywiście wypróbowałem 🙂

kamien do pizzy

lopatki do pizzy

Poprzedni artykułZapiekanka a’la musaka
Następny artykułNowy przepis na pizzę. Do pieczenia na kamieniu.