Dzisiaj tekst trochę inny, taki z okolic gotowania – ciekawostki o ziemniakach. Myślę, że z czasem pojawi się więcej takich wpisów, tak więc proszę:
6 ciekawostek o ziemniakach:
Ziemniaki to niezwykle popularne warzywa, które zajadamy ze smakiem w wielu postaciach, dlatego warto poznać kilka ciekawostek na ich temat:
1. Każdy gatunek ma inne zastosowanie!
Ziemniaki to obfitość rodzajów, z których każdy może mieć zupełnie inne zastosowanie. Wszystko to za sprawą skrobi, która wpływa nie tylko na profil węglowodanowy tych smacznych warzyw, ale również na ich smak oraz najlepszy sposób ich wykorzystania. Jedne będą doskonałe do smażenia, inne gotowania, a jeszcze inne będą doskonałe do pieczenia.
2. Gdy kupujesz ziemniaki, one wciąż „żyją”
W przeciwieństwie do marchewki czy kiści winogron, ziemniaki jakie kupujemy wciąż „żyją”, chociaż są w stanie uśpienia. Odrobina ciepła i wilgoci sprawia, ze zaczynają kiełkować. Oczywiście dostępne w sklepach ziemniaki bardzo często pokrywane są środkami zapobiegającymi kiełkowaniu.
3. Słodkie ziemniaki, to tak naprawdę wcale nie są ziemniaki
Bataty to tak naprawdę wcale nie ziemniaki, a rośliny z rodziny powojowatych. Są w rzeczywistości wyrośniętymi korzeniami.
4. Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej
Mówi się, że ziemniaki pochodzą z Irlandii, jednak ich prawdziwe pochodzenie to rejony Ameryki Południowej, które przed wiekami, bo w okresie od 8 000 p.n.e. do 5 000 p.n.e. uprawiali Inkowie, zamieszkujący Peru. Do Europy dotarły z hiszpańskimi konkwistadorami.
5. Ziemniaki to pierwsze warzywa, które uprawiano w kosmosie
W ramach współpracy pomiędzy NASA oraz Uniwersytetem w Wisconsin, pierwsze sadzonki ziemniaków wyhodowano w kosmosie w 1995 roku na pokładzie promu kosmicznego Columbia.
6.Najpopularniejsze danie z ziemniaków – frytki, wynaleziono zupełni przez przypadek!
Jak mówi historia z restauracji Lake House w Cary Moon (USA) z 1853 roku, szef kuchni chcąc dopiec jednemu z klientów, który odesłał do kuchni grubo pokrojone ziemniaki, posiekał nową porcję w bardzo cieniutkie paseczki, usmażył je na złoto i podał z dodatkiem soli. Klient tak zachwycił się daniem, że do dziś jest ono z najpopularniejszych amerykańskich przekąsek.