Idealny sos do makaronu na lato – lekki, szybki do przygotowania. Niestety w trakcie gotowania okazało się, że brakuje jednego ze składników – płatków migdałowych. W związku z tym na zdjęciach czegoś brakuje. Jeśli chodzi o smak to można powiedzieć, że sos nic nie traci, ale z migdałami zyskuje 🙂
Składniki:
- 1 brokuł (około 1/2kg)
- 200 ml śmietany 30%
- kostka rosołowa
- sól, biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki płatków migdałowych
Brokuła myjemy i dzielimy na duże kawałki, wrzucamy do rosołu i pod przykryciem podgotowujemy przez około 7 minut. W tym czasie w posolonej wodzie gotujemy makaron.
Do ugotowanych brokułów dodajemy śmietanę. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy chwilę często mieszając (w zależności od tego jaką wolimy konsystencję można dodać mniej lub więcej śmietany). W tym czasie prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu płatki migdałowe.
Na makaron wykładamy sos, posypujemy migdałami i ozdabiamy różyczkami brokuła.