makaron z brokułami 2

 

Idealny sos do makaronu na lato – lekki, szybki do przygotowania. Niestety w trakcie gotowania okazało się, że brakuje jednego ze składników  – płatków migdałowych. W związku z tym na zdjęciach czegoś brakuje. Jeśli chodzi o smak to można powiedzieć, że sos nic nie traci, ale z migdałami zyskuje 🙂

Składniki:

  • 1 brokuł (około 1/2kg)
  • 200 ml śmietany 30%
  • kostka rosołowa
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Brokuła myjemy i dzielimy na duże kawałki, wrzucamy do rosołu i pod przykryciem podgotowujemy przez około 7 minut. W tym czasie w posolonej wodzie gotujemy makaron.

Do ugotowanych brokułów dodajemy śmietanę. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy chwilę często mieszając (w zależności od tego jaką wolimy konsystencję można dodać mniej lub więcej śmietany). W tym czasie prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu płatki migdałowe.

Na makaron wykładamy sos, posypujemy migdałami i ozdabiamy różyczkami brokuła.

makaron z brokułami