barszcz wielkanocny

Barszcz wielkanocny – bez niego nie mogą się obejść wiosenne Święta. Jedna z moich ulubionych zup, która najlepiej smakuje raz w roku czyli w Wielkanoc. U mnie w domu barszcz wielkanocny podaje się w inny sposób – nie spotkałem nigdzie indziej takiego wykonania tej zupy. Prawdopodobnie dlatego, że przepis pochodzi ze wschodniej części kraju i nie rozpowszechnił się dalej.
Sama zupa jest bardzo prosta i nie wymaga nic specjalnego, ważne są dodatki. Dzięki nim każdy przy stole decyduje jak będzie wyglądał i smakował jego barszcz wielkanocny.

Zachęcam Was do wypróbowania takiego sposobu serwowania – nie spotkałem się z nikim, komu by nie smakowało 🙂

Składniki:

  • kawałek boczku wędzonego
  • gęsty biały barszcz z mąką
  • chrzan tarty
  • śmietana
  • jajka na twardo
  • biały ser
  • szynka (tylko wędlina najlepszej jakości)

Przygotowanie:

Gotujemy wywar na wędzonce. Zalewamy barszczem – koniecznie z mąką, na której był przygotowywany, tak żeby nasza zupa była lekko zagęszczona. Do smaku doprawiamy chrzanem i zaprawiamy śmietaną.

Opcjonalnie w barszczu można ugotować białą kiełbasę. Nie ma to dużego wpływu na smak, a pozwala z jednym razem zagrzać kiełbasę i przygotować zupę.

Jajka na twardo kroimy w ćwiartki lub kostkę. Biały ser i szynkę kroimy w kostkę – nie za grubą – ok. 1×1 cm.

Podanie barszczu to jest najważniejsze co go wyróżnia.
Serwujemy czystą zupę, a dodatki czyli jajka na twardo, biały ser i szynkę podajemy osobno. W ten sposób każdy dobiera sobie ilość dodatków w zależności od preferencji.

Smacznego!