Przepis inspirowany grecką musaką, czyli zapiekanka z ziemniakami, mięsem i warzywami. W porównaniu z oryginalnym przepisem bardzo “spolszczony”, nie ma egzotycznego mięsa czyli baraniny, nie ma egzotycznych warzyw czyli bakłażana i dziwnego sera koziego :):):)
Do zrobienia w krótkim czasie (nie licząc zapiekania) i z prostych składników, a naprawdę jest pyszna i smakuje inaczej niż zwykłe mięso z ziemniakami.
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego (ja najczęściej używam łopatki)
- 50 dag ziemniaków
- pomidory (najlepiej świeże, ja użyłem krojonych z puszki)
- nieduża cukinia
- fasolka szparagowa (używam mrożonej)
- jedna średnia cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano (ewentualnie inne zioła)
- łyżka masła, 2 łyżki mąki i 1/3 litra mleka – do zrobienia “beszamelu”
- ser do posypania wierzchu – ja użyłem parmezanu, sprawdzi się też ser kozi albo cheddar
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy cebulę, kiedy będzie lekko rumiana dodajemy mięso i smażymy. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. W małym garnku podgrzewamy mąkę (nie może zbrązowieć), dodajemy masło, łączymy a następnie (na małym ogniu) rozprowadzamy mlekiem tak żeby nie powstały grudki. Doprawiamy odrobiną soli i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę ziemniaków i zalewamy mniej więcej 2/3 przygotowanego “beszamelu”. Przykrywamy mięsem, na mięso układamy plastry pomidorów (dzisiaj użyłem krojonych z puszki), na to plastry cukinii. Wierzch posypujemy fasolką szparagową. Polewamy resztą sosu z mleka i posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40 min.
Smacznego!