musaka6

Przepis inspirowany grecką musaką, czyli zapiekanka z ziemniakami, mięsem i warzywami. W porównaniu z oryginalnym przepisem bardzo “spolszczony”, nie ma egzotycznego mięsa czyli baraniny, nie ma egzotycznych warzyw czyli bakłażana i dziwnego sera koziego :):):)

Do zrobienia w krótkim czasie (nie licząc zapiekania) i z prostych składników, a naprawdę jest pyszna i smakuje inaczej niż zwykłe mięso z ziemniakami.

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego (ja najczęściej używam łopatki)
  • 50 dag ziemniaków
  • pomidory (najlepiej świeże, ja użyłem krojonych z puszki)
  • nieduża cukinia
  • fasolka szparagowa (używam mrożonej)
  • jedna średnia cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano (ewentualnie inne zioła)
  • łyżka masła, 2 łyżki mąki i 1/3 litra mleka – do zrobienia “beszamelu”
  • ser do posypania wierzchu – ja użyłem parmezanu, sprawdzi się też ser kozi albo cheddar

Wykonanie:

Na oleju podsmażamy cebulę, kiedy będzie lekko rumiana dodajemy mięso i smażymy. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. W małym garnku podgrzewamy mąkę (nie może zbrązowieć), dodajemy masło, łączymy a następnie (na małym ogniu) rozprowadzamy mlekiem tak żeby nie powstały grudki. Doprawiamy odrobiną soli i gałką muszkatołową.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę ziemniaków i zalewamy mniej więcej 2/3 przygotowanego “beszamelu”. Przykrywamy mięsem, na mięso układamy plastry pomidorów (dzisiaj użyłem krojonych z puszki), na to plastry cukinii. Wierzch posypujemy fasolką szparagową. Polewamy resztą sosu z mleka i posypujemy serem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40 min.

Smacznego!

musaka2
musaka4
musaka5
musaka6
musaka7
musaka8