kaszotto łowicz

Dawno nie było żadnej recenzji, to teraz będą “aż” dwie. Spróbowałem dwa dania gotowe od Łowicza. Dzisiaj recenzja kaszotta z kaszy bulgur, niedługo ryżu po tajsku.

Danie gotowe kaszotto producent Łowicz – jak informuje nas opakowanie – “jest to smakowite połączenie kaszy bulgur z papryką i czerwoną fasolą bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, gotowe w 2 minuty”. Z zasady nie kupuję dań gotowych, ale czasami ciekawość mnie pcha w kierunku półek z gotowcami i tak też było w tym przypadku. Postanowiłem spróbować, spojrzałem najpierw na skład, który wygląda całkiem nieźle. Nie straszy jakąś chemią – na zdjęciu możecie przeczytać co dokładnie jest w środku.

kaszotto skład

Mamy dwie możliwości przygotowania, a właściwie odgrzania: albo w kuchence mikrofalowej w ciągu 2 minut albo podlane wodą na patelni w ciągu 5 minut. Można wybrać jak kto lubi i jak komu wygodnie. Ja wybrałem przygotowanie na patelni. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przed otwarciem zawartość należy porozgniatać, żeby kasza nie była zbrylona i tak też zrobiłem. Następnie otworzyłem opakowanie wyrzuciłem wszystko na patelnię podlałem wodą i zagrzałem dokładnie 5 minut zgodnie z sugestią producenta.

Spróbowałem i nie jest źle. Dość mocno przyprawione, troszkę kwaśne. Jak zacząłem smakować dokładniej to okazało się zdecydowanie za pikantne jak na takie danie. Nic nie usprawiedliwia tego, że jest ono ostre, lekko kwaśny smak z pomidorów, które są składzie trochę to balansuje, ale według mnie jest za ostre. W sumie nie jest złe, natomiast ostrość dominuje nad całym smakiem.

Podsumowując: smak nie jest zły, natomiast nie ma rewelacji.

Na minus: papryka, którą znajdujemy w składzie jest zbyt mocno rozgotowana i oddziela się od skórek, więc mamy wszędzie takie drobne skórki od papryki, czego bardzo nie lubię. Papryka powinna być na tyle chrupiąca, żeby nie oddzielała się od niej skórka. Drugi minus to kasza bulgur – jest za mocno ugotowana i trochę rozciapana.

Żeby nie było że tylko krytykuję: plusem jest niewątpliwie to, że mamy bardzo szybko całkiem przyzwoity posiłek i nie jest to “chemiczne” jedzenie. Po drugie porcja jest dość solidna – 250 g, więc dla jednej bardzo głodnej osoby za lunch spokojnie wystarczy, a dwie mniej głodne mogą się podzielić porcją.
Teraz cena – nie do końca wiem czy to jest plus. Około 7 zł jak na danie gotowe nie jest bardzo dużo, ale jeżeli spróbujemy w domu zrobić kaszotto to za podobne pieniądze możemy zrobić dużo większą porcję.

Kiedy przygotowywałem tą recenzję wpadłem na pomysł, że zrobię coś podobnego w domu. Pokażę, że nie nie trzeba kupować gotowego dania, a przygotowanie kaszotta w domu nie wymaga większego wysiłku. Pewnie nie zajmie to dwie minuty, ale takie domowe kaszotto można przygotować od razu na 2 dni. Później tylko odgrzać, albo zabrać ze sobą do pracy jako obiad.

 

Smacznego!

kaszotto_podane

Poprzedni artykułZapiekanki z pieczarkami
Następny artykułRyż po tajsku od Łowicza