pieczone ziemniaki

Jak zrobi膰 pyszne pieczone ziemniaki w piekarniku? To bardzo proste!

 

Lubicie pieczone ziemniaki? Co艣 pomi臋dzy frytkami, a ziemniakami pieczonymi w ognisku? 馃檪 Je艣li tak to ten przepis na pewno wam si臋 spodoba. Ca艂o艣膰 jest prosta i naprawd臋 nie wymagaj膮ca.

Potrzebujemy: oczywi艣cie ziemniak贸w, troch臋 oliwy z oliwek, zio艂a jakie lubimy.

Samo pieczenie surowych ziemniak贸w trwa do艣膰 d艂ugo – 艣redniej wielko艣ci b臋d膮 si臋 piek艂y oko艂o godziny i ryzykujemy 偶e wyschn膮. M贸j spos贸b jest troch臋 bardziej z艂o偶ony, ale sprawdzony i ziemniaki wychodz膮 doskona艂e.

Ziemniaki oczywi艣cie obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 min od zagotowania. Nast臋pnie ziemniaki odcedzamy, czekamy chwil臋 偶eby nie by艂y bardzo gor膮ce i kroimy w 膰wiartki. W mi臋dzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200掳C.

Pokrojone ziemniaki uk艂adamy na blasze do pieczenia, nast臋pnie spryskujemy oliw膮 (albo “malujemy” p臋dzelkiem zanurzonym w oliwie). Posypujemy ulubionymi zio艂ami: polecam zio艂a prowansalskie, rozmaryn, czosnek. 艢wietny smak daje kilka ga艂膮zek 艣wie偶ego rozmarynu i rozgniecione z膮bki czosnku.

Wstawiamy do piekarnika na oko艂o 15 min, ostatnie 5 min w艂膮czamy termoobieg, 偶eby ziemniaki pi臋knie si臋 zrumieni艂y.

 

Smacznego!

 

pieczone ziemniaki

Zapisz