Torty czekoladowe to klasyczna dekoracja stołu deserowego, można je podawać zarówno z herbatą i kawą, jak i napojami alkoholowymi, a ilość rodzajów takiej słodkości jest szacowana w setkach, jeśli nie tysiącach. Najlepsze wzory spośród obszernej rodziny tortów czekoladowych są dostępne do zamówienia z dostawą we Wrocławiu i okolicach (do 50 km) na stronie www.tortynabema.pl. To właśnie tutaj można zapoznać się z podstawowymi rodzajami tortów czekoladowych. Zatem, jakie rodzaje są wyróżniane?

Klasyczne torty czekoladowe

Do klasycznych ciast czekoladowych należą austriacki tort Sachera lub niemiecki Schwarzwald, które bazują na spodach biszkoptowych. Są też inne, krajowe odmiany tych deserów, jak na przykład równie smaczny, znany w Polsce, tort Praga.

Ciasta, torty i ciastka są zaliczane do czekoladowych dzięki dwóm różnym produktom: kakao w proszku i samej czekoladzie. Z kolei w składzie czekolady wyróżnia się masło kakaowe (tłuszcz) i masę kakaową, której zawartość decyduje o tym, w jakim stopniu czekoladowy będzie przygotowywany deser.

Kakao w proszku, stosowane także w klasycznych tortach czekoladowych, można spotkać w dwóch rodzajach: klasycznym z zawartością tłuszczu w granicach 15-17% i alkalizowanym (ten rodzaj kakao ma kolor czerwono-brązowy) zawierającym 22-24% tłuszczu, nazywanym także dutch processed. Tradycyjnie w deserach stosowano klasyczne kakao, ale ze względu na to, że powoduje wzrost kwasowości ciasta, ostatnio coraz więcej cukierników wybiera do tworzenia wyrobów cukierniczych kakao alkalizowane. Torty wykonane z takich produktów na podstawie niepowtarzalnych receptur często są nazywane autorskimi.

Rodzaje ciasta

Najczęściej nazwaniu tortu czekoladowym decyduje rodzaj ciasta, z którego został przygotowany. Okazuje się, że może ono być bardzo różne. Klasycznym rozwiązaniem są warstwy biszkoptowe z przełożone śmietanką lub jogurtem. Z kolei z ciasta kruchego uzyskuje się luźne, wystarczająco wysokokaloryczne desery. Można je przekładać różnego rodzaju konfiturami i dżemami, ostatnio popularność zyskały kruche ciasta czekoladowe z marmoladą i śmietaną. Deser można określić jako czekoladowy nie tylko dzięki ciastu, z którego został wykonany, ale także za sprawą nadzienia. Na przykład torty waflowe, do których notabene również stosuje się dodawanie kakao w proszku, można przekładać kremem czekoladowym.

Jakie klasyfikacje tortów czekoladowych jeszcze występują?

W rzeczywistości można spotkać się z wieloma takimi klasyfikacjami, a żeby dokładnie o nich wszystkich opowiedzieć pewnie trzeba byłoby napisać grubą książkę :). Tutaj wspomnimy tylko o tych głównych. Ze względu na sposób przygotowania wyróżnia się torty:

Wypiekane od razu w całości;
Składane (wszystkie elementy są przygotowywane osobno);
Włoskie (nadzienie wlewa się do przygotowanej wcześniej tortownicy).
Forma deserów może być dowolna. Za klasyczne są uznawane kwadratowe, okrągłe lub prostokątne rozwiązania. Nowoczesne technologie i narzędzia cukiernicze umożliwiają przygotowywanie tortów o dowolnym kształcie i wielkości. Pod względem złożoności tortu może on być jednopiętrowy, dwupiętrowy lub wielopiętrowy.

Decydując się na zakup tortu czekoladowego, przede wszystkim radzimy skupić się nie na jego kształcie, ale składzie, ponieważ to składniki będą decydować o tym, jaki smak będzie miał deser.

 

Poprzedni artykułButelki na nalewkę – warto wyposażyć się w wyjątkowy produkt
Następny artykułŚledzie z pomidorami suszonymi i orzechami włoskimi