ciasteczka orzechowe

Pyszne ciasteczka orzechowe do błyskawicznego przygotowania. Całość prac, łącznie z pieczeniem to jakieś 20 minut. Ciastka są bardzo smaczne, mocno orzechowe, można je przygotować w “nagłych przypadkach” dla niespodziewanych gości.

 

Składniki:

  • 280 g masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzeszków)
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki drobnego cukru

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy momentu dokładnego połączenia i powstania masy łatwej do formowania. Z masy robimy nieduże kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść około 20 sztuk. Lekko zgniatamy kulki ciasta widelcem nadając charakterystyczny wzorek.
Pieczemy w temperaturze 180ºC z termoobiegiem przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy.

Smacznego!