Dzisiaj bardzo fajny przepis na sos brokułowy do makaronu. Myślę, że można go wykorzystać inaczej niż do makaronu, ale nie mam jeszcze pomysłu jak.
Z jednego całego brokuła wychodzi porcja na 3-4 osoby, do tego około 3/4 torebki makaronu (czyli jakieś 375 g). Całość ma dość delikatny smak, więc jeśli ktoś lubi można dołożyć czegoś ostrego. Czas przygotowania jakieś 25 min.
Składniki:
- makaron
- brokuł (0,5 kg – takie najczęściej możemy kupić)
- 250 ml śmietany 18%
- 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
- kostka rosołowa
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuła gotujemy w wodzie do której dodajemy kostkę rosołową. Odcedzamy, nieco studzimy. W międzyczasie gotujemy makaron.
Brokuła blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka, dodajemy stopniowo śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości, cały czas mieszamy. Dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Z solą nie szalejemy – brokuł gotował się z kostką rosołową, która jak wiadomo składa się głównie z soli 🙂
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewany sosem, na wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.