makaron z brokułem

Dzisiaj bardzo fajny przepis na sos brokułowy do makaronu. Myślę, że można go wykorzystać inaczej niż do makaronu, ale nie mam jeszcze pomysłu jak.

Z jednego całego brokuła wychodzi porcja na 3-4 osoby, do tego około 3/4 torebki makaronu (czyli jakieś 375 g). Całość ma dość delikatny smak, więc jeśli ktoś lubi można dołożyć czegoś ostrego. Czas przygotowania jakieś 25 min.

 

Składniki:

  • makaron
  • brokuł (0,5 kg – takie najczęściej możemy kupić)
  • 250 ml śmietany 18%
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • kostka rosołowa
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Brokuła gotujemy w wodzie do której dodajemy kostkę rosołową. Odcedzamy, nieco studzimy. W międzyczasie gotujemy makaron.

Brokuła blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka, dodajemy stopniowo śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości, cały czas mieszamy. Dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Z solą nie szalejemy – brokuł gotował się z kostką rosołową, która jak wiadomo składa się głównie z soli 🙂

Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewany sosem, na wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

makaron z brokułem