buraczki

Jak ugotować buraki?

Wydaje się nic łatwiejszego, ale niektórzy mają wątpliwości, albo po prostu nigdy nie próbowali. Żeby je ugotować trzeba najpierw umyć (najlepiej szczoteczką) w zimnej wodzie, tak żeby pozbyć się ziemi. Następnie buraki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby je zakryła. Przykrywamy, stawiamy na dużym ogniu, jak się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy aż będą dobre. Buraki gotujemy bez obierania. Obieramy dopiero po ugotowaniu (i oczywiście przestygnięciu). Bardzo wygodnie obiera się buraki nożem szczelinowym (czy jak kto woli obieraczką do warzyw).

Jak długo gotować buraki?

Buraki wystarczy gotować 30 minut – podobnie jak ziemniaki. Oczywiście w zależności od wielkości, małym spokojnie wystarczy pół godziny, trochę większym potrzebne będzie 40 minut.

Wyczytałem w czeluściach internetu, że buraki trzeba gotować godzinę, albo nawet dłużej… Nie wiem kto i dlaczego tak głupio wymyślił. Po godzinie buraki będą przegotowane, bardzo miękkie. Co prawda chyba nigdy nie rozgotują się na puree, ale tak długie gotowanie nic nie wnosi.

W czasie 30 minut buraki się ugotują, a jednocześnie pozostaną lekko chrupiące. Spokojnie nadają się do dalszej obróbki np. do sałatek, czy jako jarzynka do obiadu. Będzie je łatwo obrać, nie będą się rozciapywać, łatwo dają się zetrzeć na tarce, czy pokroić w dowolnej konfiguracji.

I na koniec jeszcze jedno “trudne” pytanie:

Czy buraki można jeść na surowo?

Oczywiście, że można. Bez gotowania są trochę twarde, ale smaczne i na pewno można je bez obaw zjeść. Surowe buraki można “jeść” też w formie soku.